Medicul primar Mioriţa Toader, şeful Secţiei ORL din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, avertizează că, în ultima vreme, a crescut numărul cazurilor de otită la copii.
„Secţia este aproape plină de copii care suferă de otite care au recidivat. Motivul principal? Colectivităţile. Otitele sunt cauzate de pneumococi şi de Haemophilus influenzae. Aceşti pneumococi sunt luaţi, în general, din grădiniţe. Este adevărat că există şi copii care nu merg la grădiniţă sau la creşă, dar care se îmbolnăvesc. Prevalenţa crescută a acestei boli în cazul copiilor poate fi cauzată de imunitatea scăzută, de anumite alergii.
Un alt motiv pentru care otita se dezvoltă la copii este fapul că trompa lui Eustachio prezintă unele particularităţi: este mai scurtă şi mai largă, orizontală, ceea ce explică uşurinţă cu care microbii ajung în urechea medie.
Un alt factor care poate cauza declanşarea unei otite este modul în care sunt hrăniţi copiii. „Nu vorbim neapărat de alimente, ci de poziţia în care stă copilul când primeşte mâncare. Dacă, spre exemplu, este alăptat la sân în poziţie orizontală, există riscul să îi curgă lapte în urechi. Pentru a evita acest episod, mamele trebuie să respecte anumite reguli atunci când alăptează.
De asemenea, o alimentaţie săracă în legume şi fructe, dar bogată în produse fast-food este o explicaţie a faptului că unii copii au imunitatea scăzută. Şi fără acest scut de apărare, evident că este în creştere numărul infecţiilor. „Din această cauză, micuţii se pot îmbolnăvi mai des de adenoidite, sinuzite, bronşite, amigdalite purulente”, spune medicul Mioriţa Toader.
Simptome
Copiii mici, dar şi sugarii nu pot să le spună mamelor dacă îi doare urechea. Şi atunci, cum să îşi dea seama mamele că bebeluşul are o problemă. Medicul Mioriţa Toader afirmă că „mamele trebuie să fie atente dacă pruncul tuşeşte, strănută, e agitat, plânge, are nasul înfundat sau are rinoree, eventual duce mâna la ureche. Şi ofebra care persistă mai mult de 2-3 zile este semn de otită. În oricare dintre aceste situaţii, copilul trebuie dus la un control medical ORL.
Afecţiune mascată cu antibiotice
Frecvent şi periculos, boala urechilor este ascunsă prin administrarea în mod greşit de antibiotice. „Vorbim de o otită mascată de antibiotice. Astfel, dacă un copil a fost bolnav de o altă afecţiune şi a luat antibiotice, acestea pot estompa otita. Copilul nu prezintă simptomele clasice ale otitei şi boala este descoperită doar în urma unui control la medicul specialist ORL, explică medicul consultat de Jurnalul de sănătate. Netratată, otita se poate repeta şi poate genera complicaţii, însă auzul nu se pierde definitiv, ci doar în perioada de boală. În majoritatea cazurilor, scăderea de auz dispare după tratarea otitei. De asemenea, netratată, infecţia poate migra către osul cranian, cauzând mastoidita (infecţie şi inflamare în osul mastoidian).
Sfaturi
Una dintre cele mai bune metode de a evita otita este păstrarea unei igiene impecabile. De aceea, părinţii trebuie să-i înveţe pe copii să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, să nu înlocuiască sub nici o formă săpunul cu gelul antibacterian, să nu ducă mâinile la nas, la gură, la ochi. Periodic, copiii trebuie să-şi facă igiena nasului, a urechilor. În acest sens, părinţii trebuie să-i înveţe pe copii să îşi sufle nasul.
De asemenea, dacă micuţul este neastâmpărat, părinţii trebuie folosească un aspirator nazal
pentru eliminarea mucozităţilor. Folosirea serului fiziologic şi a apei de mare este, în aceeaşi măsură, recomandată.
Pentru mamele care se întreabă ce legătură este între nasul curat şi otita, ele trebuie să ştie că urechea comunică cu nasul prin trompa lui Eustachio.