x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Pneumonia ucide anual, în lume, peste un milion de copii

Pneumonia ucide anual, în lume, peste un milion de copii

12 Noi 2013   •   17:59
Pneumonia ucide anual, în lume, peste un milion de copii

Pneumonia ucide anual peste un milion de copii la nivel mondial, în pofida metodelor de prevenire existente, au avertizat marţi mai multe agenţii specializate ale ONU, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva acestei maladii, transmite EFE.

La fiecare treizeci de secunde un copil mai mic de cinci ani moare de pneumonie, boală responsabilă de o cincime din decesele înregistrate în rândul minorilor, se arată într-un comunicat comun al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS) şi GAVI Alliance. Documentul prezintă şi o serie de acţiuni pentru prevenirea acestei maladii.

Printre măsurile de prevenţie sunt evidenţiate alăptarea la sân în primele şase luni de viaţă şi combinarea ulterioară a acestei metode cu alte alimente până la vârsta de doi ani. Se recomandă totodată vaccinarea împotriva unor boli precum tusea convulsivă, rujeola sau pneumococul, principala cauză a pneumoniei, precum şi accesul la tratamentul cu amoxicilină în caz de infectare. Experţii subliniază totodată necesitatea oferirii de condiţii de igienă specifice,

Cu ocazia marcării acestei Zile mondiale de luptă împotriva pneumoniei, Mauritania şi Papua Noua Guinee au introdus vaccinarea împotriva pneumoniei şi exemplul acestora va fi urmat de alte 50 de state până 2015. OMS şi UNICEF au lansat în aprilie acest an Planul de acţiune integrată pentru prevenirea şi controlul pneumoniei şi diareei, care a fost implementat de unele ţări precum Bangladesh şi Zambia, transmite EFE.

×
Subiecte în articol: pneumonia