x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Prima baie a bebeluşului

Prima baie a bebeluşului

de Mirela Dădăcuş    |    17 Noi 2009   •   00:00
Prima baie a bebeluşului
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

A venit momentul pentru prima băiţă a bebeluşului. Poate vi se pare "floare la ureche" să-l spălaţi pe cel mic, însă aflaţi că aveţi nevoie de îndemânare şi atenţie pentru ca prima baie să fie un eveniment plăcut pentru bebeluş.



Este bine să spălaţi bebeluşul în camera lui, la o temperatură de circa 25 de grade Celsius, recomandă doctorul Magdalena Iordan, medic de familie la dispensarul "Drumea Rădulescu" din Bucureşti.

Înainte de a începe baia, pregătiţi toate lucrurile de care veţi avea nevoie (săpun pentru copii, termometru, tampoane din bumbac, bureţel sau mănuşă din pânză, vas cu apă fiartă şi răcită, prosop de faţă, pamperşi, inclusiv prosopul în care îl veţi scoate din cădiţă şi hăinuţele pentru somn).

Astfel, îl veţi spăla şi îmbrăca mai repede. Pentru că bebeluşul are pielea sensibilă, este bine ca, măcar în prima lună de viaţă, să evitaţi folosirea produselor cosmetice şi să folosiţi la îmbăiere numai apă sterilizată (fiartă).

Paşi de urmat

Puneţi în cădiţa copilului (folosită exclusiv pentru îmbăierea lui) apă până ajunge la aproximativ zece centimentri "adâncime". Aşezaţi pe fundul cădiţei un scutec, pentru ca bebeluşul să nu alunece. Dacă aveţi totul pregătit, dezbrăcaţi copilul în timp ce îi vorbiţi cu blândeţe. Pentru a-l băga în apă, treceţi mâna stângă pe sub umerii celui mic şi cuprindeţi axila stângă, astfel încât el să se sprijine cu ceafa şi capul pe antebraţul vostru. Cu mâna dreaptă, apucaţi picioarele în dreptul gleznelor şi băgaţi-l încet în apă.

Zâmbiţi şi vorbiţi
Nu intraţi în panică dacă bebeluşul protestează la contactul cu apa! Este normal să existe o teamă de necunoscut, care însă va dispărea din moment ce micuţul se va obişnui cu apa. Zâmbiţi-i şi vorbiţi-i tot timpul, în vreme ce cu mâna liberă îi stropiţi corpul cu apă. Abia după ce se relaxează micuţul, treceţi la săpunirea lui, dar nu direct cu bucata de săpun, şi în următoarea ordine: capul (dinspre frunte spre ceafă, având grijă să nu-i intre săpun în ochi sau apă în urechi; se clăteşte imediat), gâtul, axilele, mânuţele, toracele, abdomenul şi picioarele. După ce le clătiţi, întoarceţi copilul cu faţa în jos, astfel încât gâtul şi bărbia acestuia să se sprijine pe antebraţul stâng. Spălaţi-l pe spate, pe funduleţ şi pe organele genitale. Scoateţi bebeluşul din apă, strecurând mâna sub funduleţul lui şi înfăşuraţi-l în prosopul încălzit în prealabil. Ştergeţi-l delicat, fără a-l freca, deoarece l-aţi putea răni şi chiar i-aţi putea induce o spaimă de baie.

Faţa, urechile şi nasul

Toaleta feţei o veţi face abia după ce aţi îmbrăcat bebeluşul. Pentru asta aveţi nevoie de apă călduţă şi un tifon steril sau vată. Nu folosiţi săpunul. Ştergeţi ochii copilului dinspre exterior spre interior, cu tampoane separate. Urechile şi nasul se curăţă singure, aşa că nu folosiţi beţişoare decât dacă mucozităţile sunt vizibile. Dacă baia a fost relaxantă, cel mic va adormi în cel mai scurt timp.

IMPORTANT.
Până la căderea buriculului, bebeluşul va fi spălat parţial. Aşezaţi copilul cu faţa în sus, dezbrăcat parţial şi, cu ajutorul unui bureţel moale, săpunit, ştergeţi braţele, plicile (cute ale pielii) gâtului, pieptul şi zona din spatele urechilor. Cu un alt bureţel, înmuiat în apă călduţă sau ceai de muşeţel, curăţaţi zonele săpunite şi uscaţi-le, prin tamponare, cu un prosop moale, fără a atinge zona buricului. Continuaţi cu picioarele, după care îl întoarceţi pe burtă şi îl spălaţi pe spate. Funduleţul şi regiunea genitală se spală la sfârşit. După o lună de "baie" prin ştergere cu buretele, puteţi trece la îmbăierea în cădiţă.

SFATUL MEDICULUI

Sugarul sănătos trebuie să fie îmbăiat zilnic, recomandă doctorul Magdalena Iordan. În afară de menţinerea curăţeniei şi de relaxarea celui mic, baia are beneficii reale asupra sănătăţii: stimulează funcţiile pielii şi circulaţia sanguină, căleşte organismul şi îl ajută să se adapteze mai uşor la variaţiile de temperatură din mediul înconjurător, îi creşte imunitatea astfel încât cel mic este mai rezistent în faţa răcelilor.

ŞAPTE RECOMANDĂRI
1. Nu lăsaţi copilul singur în cadă.
2. Temperatura apei de baie trebuie să fie de 36-38 de grade Celsius (verificaţi-o cu termometrul  pentru apă sau introducând cotul în apă).
3. Durata băii va fi de cel mult 5 minute.
4. Nu abuzaţi de săpun.
5. Nu spălaţi faţa bebeluşului în cadă, ci înainte sau după baie.
6. Pielea capului se spală cu săpun numai de două ori pe săptămână.
7. Băiţa trebuie făcută cam la aceeaşi oră, în fiecare zi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă