x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Prima lecţie de înot

Prima lecţie de înot

de Steluta Indrei    |    25 Iun 2012   •   20:14
Prima lecţie de înot

Primul an din viata unui copil este spectaculos din punct de vedere al cresterii si dezvoltarii. Daca in primele 12 luni de viata se adauga si experienta acvatica, atunci aceasta devine o aventura plina de descoperiri interesante. In apa, copilul face mii de experimente de miscare si mobilitate si isi imbogateste experienta senzoriala. "De aceea, programele de educatie acvatica pot fi accesate inca din prima luna de viata intr-un cabinet special amenajat. Programul este alcatuit din masaj, gimnastica si hidroterapie. Incepand cu varsta de 4 luni, copilul poate incepe sedintele de activitati acvatice care se desfasoara in piscina', spune Anca Grecu, coordonator programe de educatie acvatica.

Beneficii
Pentru copiii sub un an, activitatea acvatica este o oportunitate excelenta pentru a creste si a se dezvolta fizic armonios intr-o perioada cand pentru bebelusi miscarea in mediul terestru este dificila, explica specialistul nostru. Miscarea in apa este mult usurata datorita faptului ca o mare parte din greutatea corporala este preluata de apa, oferind ocazia bebelusilor sa se miste in voie.

Pentru copiii mai mari care practica deja inotul, particularitatile efortului in mediul acvatic, pozitia orizontala, presiunea apei asupra cutiei toracice si greutatea corporala scazuta sunt doar cateva elemente ce amelioreaza activitatea aparatului cardiovascular si a celui respirator.

In activitatile acvatice musculatura corpului este solicitata complex. Activitatea aparatului motric este dinamica, deoarece apa nu ofera un sprijin solid, ceea ce determina cresterea complexitatii miscarilor, arata Anca Grecu. Fiziologii americani au demonstrat la copii de varsta mica, practicanti in mod curent ai inotului, o usoara crestere a somatotropului (STH). Acest hormon stimuleaza cresterea oaselor si sinteza proteica si, in combinatie cu alti hormoni hipofizari sau cu cei tiroidieni si gonadali, intensifica cresterea in lungime a intregului corp, potrivit specialistului nostru.

Siguranta bebelusului, o prioritate a programului acvatic
Programele de activitati acvatice trebuie adaptate in functie de varsta copiilor. Pentru a-si descoperi abilitatile motrice si pentru a invata sa inoate, copiii trebuie ghidati de un instructor specializat. Pentru a se asigura ca bebelusul sau copilul lor este pe maini bune, parintii trebuie sa-i duca la centre specializate, cu specialisti in domeniul gimnasticii acvatice si programelor de inot. Acestia trebuie sa aiba pregatire universitara in cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport sau al Facultatii de Kinetoterapie.

Cum invingem frica de apa
Invingerea fricii de apa este un element important al lectiei de inot. Iar cuvantul magic care ii face pe copii sa uite de frica este "jocul'. Daca la distractie se adauga si "competitia', atunci succesul e garantat. "Cine ajunge primul pana la capat', "cine apuca jucaria de pe fundul piscinei', acestea sunt mici joculete care prind foarte bine la copii, mai ales atunci cand stiu ca parintii sau alti prieteni de-ai lor ii privesc si-i apreciaza, spune Anca Grecu.

In cazul copiilor de varsta mica, asigurarea sentimentului de siguranta se face si prin prezenta in apa a unuia dintre parinti in timpul sedintei. Potrivit specialistului nostru, a fi alaturi de mami sau tati ii poate conferi bebelusului siguranta necesara continuarii activitatilor acvatice propuse de instructor.

Analizele medicale, obligatorii pentru copii si parinti
Siguranta copilului in bazin se asigura si prin indeplinirea unor conditii ce tin de temperatura mediului acvatic si igiena. Astfel, temperatura apei din piscina si a aerului trebuie sa se incadreze in parametrii optimi pentru copii sub 3 ani, respectiv apa trebuie sa aiba intre 30 si 32°C, iar aerul 35-37°C.

Tratarea chimica si dezinfectarea apei este indicat sa se faca prin intermediul unei instalatii de electroliza salina de ultima generatie. Utilizarea acestei solutii nu are consecinte negative asupra tegumentelor, mucoasei gastrice si cailor respiratorii, spre deosebire de igienizarea cu pastile de clor.

Analizele medicale ale copilului sunt obligatorii, deoarece activitatile acvatice reprezinta intrarea in colectivitate a acestuia. Parintii insotitori trebuie sa prezinte si ei analize pentru a putea intra in piscina alaturi de copii lor.

Cat si cum facem miscare in apa?
"Ghidandu-ne dupa sintagma , este evident ca nu toti au aceeasi capacitate de efort sau putere de concentrare. Pentru fiecare copil care prezinta o precocitate in adaptarea la mediul acvatic sau la un anumit program de exercitii de inot, exista intotdeauna si un copil care se va adapta mai greu si nu va raspunde de la inceput pozitiv. De aceea, lectia de inot trebuie dozata corect in functie de capacitatile copilului si acesta va dori sa participe si data viitoare la ', spune Anca Grecu.

Sedintele din cadrul programului de educatie acvatica se pot desfasura in doua maniere pentru copilul cu varste cuprinse intre 4 luni si 4 ani:
sedinte individuale – copil + profesor si optional parinte insotitor sau
sedinte de grup – maximum 10 copii cu parintii insotitori si doi profesori coordonatori.
Pentru copilul peste 4 ani, modul de organizare a sedintelor de initiere si perfectionare inot este in sistem grup – maximum 12 copii cu doi profesori.

Exercitiile in apa, ideale pentru copii cu nevoi speciale
Programul de educatie acvatica se adreseaza in egala masura si copiilor cu nevoi speciale: sindrom Down, afectiuni neurologice (tetrapareze, hemipareze spastice etc.), precum si afectiuni ortopedice. Tehnica de lucru nu este cu nimic diferita fata de a celorlalti copii, ci difera modul de abordare, arata Anca Grecu. Datorita gravitatiei reduse in mediul acvatic, copiii cu nevoi speciale dezvolta o miscare libera si activa, ceea ce este de mare ajutor pentru programul kinetoterapeutic in sala de gimnastica. Sedinta de activitati acvatice cuprinde exercitii care imbraca forma jocului in mediul acvatic si astfel se obtine efectul dorit si cooperarea copilului. Programul de educatie acvatica se completeaza cu celelalte terapii: kinetoterapia, logopedia etc.

Tinuta si echipamentul de inot
Pentru bebelusi:
- scutece de inot si/sau chilot de baie dublu strat (sunt obligatorii atat timp cat copilul nu stie sa foloseasca toaleta);
- scutece de panza pentru masa de schimbat scutece;
- prosop, gel de dus si slapi (pentru copiii care merg deja);
- bebelusii trebuie hraniti cu cel putin o ora inainte de inceperea programului. In timpul activitatilor nu se mananca. Copiii nu trebuie adusi la bazin in timpul programului de somn.

Pentru copilul mai mare de 3 ani:
- slip/costum baie, prosop/halat, slapi, gel de dus, casca de inot si optional ochelari de inot.

×