Prima tabara din tara pentru copiii supraponderali este organizata, timp de trei saptamani, in statiunea montana Straja, din Valea Jiului, in demersul lor de a-i ajuta pe micuti sa dea jos din kilogramele in plus, intr-un mod cat mai placut, organizatorii fiind sprijiniti de specialisti in sport, un medic nutritionist, un psiholog si un actor responsabil pentru crearea unei stari de buna dispozitie in randurile participantilor.
'Este primul an in care organizam o asemenea tabara, iar ideea apartine unei mamici al carei baietel are probleme cu greutatea. Ne-am inspirat dupa modelul americanilor, care desfasoara tabere tematice de peste 40 de ani. Copiii care au venit in tabara au fost recomandati de medicii scolari care au constatat ca micutii duc un stil de viata nesanatos, cu foarte mult timp petrecut in fata calculatorului si cu preferinte spre hrana gen fast-food', a declarat, luni, Viorica Romosanu, organizator in cadrul Complexului Platoul Soarelui din statiunea Straja.
Pe parcursul celor trei saptamani de activitate, pana pe 13 august, copiii vor imbina activitatile recreative specifice unei tabere cu drumetiile, sportul, distractia intr-un parc de aventura, jocurile diverse, toate fiind menite sa consume din excedentul de calorii. In paralel, un medic nutritionist-diabetolog va controla necesarul caloric al fiecarei mese si-i va invata pe cei mici cum pot sa-si pregateasca singuri mici gustari sanatoase, atunci cand se vor intoarce acasa. 'Copiii au la dispozitie trei mese principale si doua sau trei gustari pe zi, astfel incat sa le fie asigurat necesarul de elemente nutritive, dar sa nu fie depasit un anumit numar de calorii, astfel incat la sfarsitul stagiului de trei saptamani sa se vada o scadere in greutate', a explicat Viorica Romosanu.
Un actor se ocupa de programul distractiv al tinerilor, iar un psiholog discuta cu acestia diverse probleme pe teme comune, de la cele de moda, pana la efectul reclamelor in viata de zi cu zi.
Ultima saptamana de tabara va fi organizata la poalele Retezatului, in zona Campusel, unde copiii vor merge cu cortul, vor participa la partide de pescuit, vor vizita mai multe pesteri si vor invata tehnici de supravietuire in natura. Toate au ca scop determinarea tinerilor sa-si schimbe stilul de viata, sa devina persoane active, scopul final fiind scaderea in greutate.
La finalul taberei, organizatorii vor ramane in contact cu parintii copiilor, carora le vor fi transmise noutatile care apar in domeniu, incepand cu exercitiile fizice si continuand cu retete ale unor preparate cu un continut redus de calorii.
Deoarece a fost anuntata abia la jumatatea lunii iunie, in tabara au venit doar patru copii din Bucuresti, Cluj Napoca si Zalau, ai caror parinti au aflat despre organizarea acesteia de la medicii scolari. Reprezentanta Complexului Platoul Soarelui Straja a tinut sa precizeze insa ca activitatile s-ar fi derulat normal chiar si cu un singur participant, fiind vorba de o actiune dedicata sanatatii tinerilor.