x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Protejaţi copiii de cancer!

Protejaţi copiii de cancer!

de Magda Marincovici    |    02 Mar 2010   •   00:00
Protejaţi copiii de cancer!
Sursa foto: /Thinkstock

În principalele secţii de oncopediatrie din Bucureşti - Secţia de Oncologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Maria Sklodowska Curie", Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" şi Clinica de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni - sunt trataţi aproximativ 70% din copiii şi tinerii bolnavi de cancer din ţara noastră.

Oncopediatri renumiţi din aceste secţii - prof. dr Constantin Arion, conf. dr Monica Dragomir, dr Cristian Scurtu - atrag atenţia asupra importanţei majore a diagnosticării precoce a cancerului la copil. Unul dintre motivele pentru care în ţara noastră se înregistrează o rată scăzută de succes în tratamentul bolnavilor de cancer este faptul că diagnosticarea se realizează în stadii avansate ale bolii, iar tratamentul nu mai poate obţine vindecarea.

În acest sens, conf. dr Monica Dragomir vorbeşte despre "diagnostic în stadiu curabil, în sensul că stabilirea diagnosticului de cancer se face suficient de repede, astfel încât pacientul să beneficieze la maximum de posibilităţile oferite de terapia actuală şi să aibă, aşadar, şanse maxime de vindecare, risc minim de efecte secundare la distanţă".

Din păcate, la capitolul diagnostic şi tratament, "România este codaşa ţărilor din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, cancerul este o problemă de sănătate publică şi ar trebui să intereseze întreaga societate românească. Am putea spune că se neglijează problematica îngrijirii copiilor diagnosticaţi cu cancer", semnalează doctorul Cristian Scurtu.

Avem mulţi copii care suferă de această boală, înregistrăm o lipsă acută de personal calificat în oncologia pediatrică şi de vreo şase ani nu mai pregătim oncologi. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă că diagnosticarea timpurie reprezintă premisa esenţială a vindecării, fiind dovedit clinic faptul că 80% din tumorile diagnosticate timpuriu la copii pot fi vindecate. Aşadar, identificat la timp şi tratat corect, cancerul la copii răspunde mult mai bine la tratament decât la adulţi", spune Olga Cridland, preşedintele Asociaţiei PAVEL.

STATISTICĂ
200.000 de copii din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare an. 250 de tineri mor zilnic din cauza cancerului în întreaga lume. În România, rata medie de vindecare a copiilor bolnavi de cancer este de aproximativ 30%-60%, în funcţie de specificul bolii şi de momentul depistării.

×
Subiecte în articol: pericole de iarnă