x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Pubertate la 7 ani

Pubertate la 7 ani

de Steluta Indrei    |    22 Aug 2011   •   21:00
Pubertate la 7 ani

Pubertatea – sfarsitul copilariei, inceputul sexualitatii. In prezent, tot mai multi copii pasesc prea devreme in aceasta etapa a vietii. Exista fete si baieti care la numai 7 ani, respectiv 8 ani, incep sa se maturizeze din punct de vedere sexual. In cazul lor vorbim despre pubertate precoce. Explica acest fenomen pe care medicii il constata din ce in ce mai frecvent doctorul Luiza Vitan, medic primar endocrinolog la Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu'.

Vorbim despre pubertate precoce cand semnele acesteia apar inaintea varstei de 7 ani la fete si 8 ani la baieti. Corpul copiilor afectati de pubertate precoce se schimba, se maturizeaza inaintea celorlalti copii de aceeasi varsta. La fete se observa dezvoltarea timpurie a sanilor, pilozitate pubiana si la subrat, menstruatie, acnee. La baieti se maresc organele sexuale (incep sa produca sperma), se formeaza pilozitate pubiana, la subrat si pe fata, se ingroasa vocea, apare acneea. Atat fetele, cat si baietii trec prin stari afective dificile: emotivitate crescuta, trecerea brusca de la plans la ras, nervozitate, tendinta spre izolare. Aceste manifestari pot fi observate in cazul a tot mai multi copii din societatea actuala.

Factori de risc
Medicii spun ca sunt mai multi factori care influenteaza aparitia pubertatii precoce: factori genetici, conditii de viata, calitatea si cantitatea alimentatiei, nivelul activitatii fizice, obezitatea, tumori la nivelul glandelor endocrine. In functie de acesti factori s-au observat urmatoarele: 1% dintre fete si 5%-10% dintre baieti dezvolta pubertate precoce mostenita.

Obezitatea, atat la fete, cat si la baieti reprezinta un factor ce favorizeaza maturizarea sexuala la varste din ce in ce mai mici. Explicatia: tesutul adipos (grasimea) secreta estrogeni si insulina, hormoni care influenteaza dezvoltarea hormonala.

Copiii hraniti in exces cu preparate din carne provenind de la animale ce au primit hormoni de crestere pot avea manifestari ale pubertatii precoce. Acesti hormoni de crestere declanseaza secretia de estradiol – hormon responsabil de aparitia pubertatii precoce.
Sedentarismul, statul prelungit in fata televizorului si calculatorului contribuie la maturizarea prea devreme a copiilor. In schimb, activitatea sportiva intensa intarzie aparitia pubertatii.

Studii recente au aratat ca expunerea copiilor de la varste foarte mici la substante chimice precum ftalatii, bisfenolul (aflate in recipientele din plastic) contribuie la aparitia tulburarilor hormonale care duc la declansarea pubertatii precoce.
La baieti predomina cauzele organice ale pubertatii precoce: tumori, chisturi, boli genetice.

Tipuri
Potrivit medicului endocrinolog Luiza Vitan, exista pubertate precoce adevarata si pseudopubertate precoce. Pubertatea precoce adevarata este provocata de activarea inainte de vreme a mecanismelor neurologice si hormonale care coordoneaza functiile sexuale. Este vorba despre activarea prematura a centrului hipotalamic din creier. Acest centru de comanda a glandelor sexuale se poate activa din cauza unor tumori, chisturi, traumatisme craniene, iradieri sau alte boli ale sistemului nervos central.
Pseudopubertatea precoce se declanseaza o data cu cresterea nivelului de gonadotrofine, hormoni care stimuleaza activitatea glandelor sexuale (ovare sau testicule). Tulburarea este provocata fie de aparitia unor tumori la nivelul glandelor suprarenale sau sexuale, fie de unele boli genetice: testotoxicoza la baieti, sindormul McCune Albriht la fete.

Din punct de vedere al manifestarilor, pubertatea precoce poate fi izosexuala sau contrasexuala. Pubertatea precoce izosexuala se manifesta prin aparitia caracterelor sexuale feminine la fete si masculine la baieti. Cea contrasexuala inseamna feminizare la baieti si virilizare la fete.

Diagnostic
Medicul endocrinolog Luiza Vitan spune ca orice caz de pubertate precoce trebuie investigat in primul rand din punct de vedere al cauzei de aparitie. Diagnosticul se stabileste pe baza semnelor clinice, la care se adauga analize de laborator si investigatii imagistice (radiografie, ecografie, RMN). Se vor exclude in prima faza cauzele tumorale, care necesita tratament complex, sau bolile genetice. In aceste cazuri, reusita tratamentului depinde in mare masura de prezentarea din timp a copilului la medic si de stabilirea corecta a diagnosticului. Un rol important in descoperirea afectiunii il are medicul de familie, care poate observa semnele pubertatii precoce cu ocazia controalelor periodice ale copilului.

In cazul in care medicul nu descopera o cauza evidenta, poate stabili diagnosticul de pubertate precoce idiopatica (fara cauza cunoscuta). Majoritatea cazurilor de pubertate precoce idiopatica se intalnesc la fete. Conform unor teorii recente, aceste cazuri apar din pricina unor grupuri celulare de foarte mici dimensiuni (hamartoame) din hipotalamus, asemanatoare celor care declanseaza pubertatea normala.

Tratament rapid
Doctor Luiza Vitan atrage atentia parintilor sa se prezinte cu copilul la endocrinolog de la aparitia primelor semne ale maturizarii sexuale precoce. Cele mai mari riscuri ale pubertatii precoce sunt reprezentate de cauzele tumorale. In astfel de cazuri este vitala stabilirea diagnosticului si tratamentului chirurgical in faze incipiente. In cazurile in care sunt implicate cauze hormonale, este indicat un tratament medicamentos pentru a bloca temporar activitatea glandelor sexuale. Terapia hormonala permite copilului sa-si continue cresterea. Pentru ca, pe langa maturizarea sexuala anormala, pubertatea precoce mai are un efect negativ: oprirea ritmului de crestere.

Copilul se opreste din crestere prematur, deoarece dezvoltarea hormonilor sexuali duce la inchiderea cartilajelor articulare. Asa se explica de ce copiii cu pubertate prematura raman mici de inaltime. Astfel, baietii ajung la 1,55-1,60 m, iar fetele abia ating 1,50 m. Tratamentul hormonal instituit in timp util este eficient si in privinta dezvoltarii fizice a copiilor. Daca se intarzie unu-doi ani, tratamentul nu mai poate avea efect asupra cresterii.

LA FETE. Un studiu aparut in revista Pediatrics a relevat ca pubertatea apare din ce in ce mai devreme la fetele din ge­neratiile actuale. Rezultatele studiului la care au participat 14.000 de fete sunt urmatoarele: o fata din sase prezinta semne ale pubertatii precoce la varsta de 8 ani, comparativ cu generatiile trecute in care doar o fata din 100 incepea sa se maturizeze de la 8 ani.

Stiati cå
u) In secolul al XIX-lea, varsta medie la care fetele aveau primul ciclu menstrual era 15 ani. In anii 1990, majoritatea fetelor ajung in aceasta etapa in jurul varstei de 13 ani. In prezent este in crestere numarul fetelor care in preajma varstei de 10 ani au ciclu menstrual.

u) Alimentatia moderna - hamburgeri, pizza, chipsuri, snacksuri, 'imbunatatita' cu aditivi, coloranti, conservanti, hormoni de crestere, este o cauza a pubertatii precoce. Daca ne gandim ca tot mai multi copii 'se umfla' zilnic cu aceste alimente, nu este de mirare ca numarul celor care se maturizeaza prematur este in crestere.

u) Conform studiilor recente, cu cat fetele ajung mai devreme la pubertate, cu atat creste riscul ca ele sa dezvolte cancer de san. Aparitia precoce a caracterelor sexuale determina un nivel crescut al hormonilor sexuali feminini (estrogeni), responsabili pentru dezvoltarea cancerului de san.

u) Un sugar de 6 luni a fost diagnosticat in 1991 cu pubertate precoce. Aceasta este cea mai mica varsta la care a fost descrisa pubertatea prematura.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului