x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Semne ale pubertății precoce. La ce trebuie să fie atenți părinții

Semne ale pubertății precoce. La ce trebuie să fie atenți părinții

de Redacția Jurnalul    |    13 Mai 2024   •   23:00
Semne ale pubertății precoce. La ce trebuie să fie atenți părinții
Sursa foto: Shutterstock

Pubertatea aduce copiilor schimbări fizice și emoționale. Fetele intră la pubertate în jurul vârstei de 10 ani iar băieții la 11 ani.

În prezent, se fac simțite tot mai mult semnele pubertății precoce. Acestea survin înainte vârstei de 7-8 ani la fete și 9 ani la băieți. Iar uneori poate fi semnul unei probleme de sănătate. 

Semne ale pubertății precoce

La fete este caracteriază prin dezvoltarea sânilor înainte de vârsta de 7-8 ani, apariția menstruației înainte de 10 ani, creșterea rapidă în înălțime. 

Semnele pubertății precoce la băieți sunt mărirea testiculelor sau penisului, creșterea rapidă în înălțime. 

Alte semne sunt prezența părului pubian, la subraț și facial, îngroșarea vocii, apariția acneei, transpirație mirositoare. 

De asemenea, apariția părului pubian, de la subraț sau facial, îngroșarea vocii, apariția acneei sau miros de corp matur sunt și ele semne ale pubertății precoce, dar de cele mai multe ori nu sunt semne de îngrijorare.

Efectele asupra copiilor

La sfârșitul pubertății se oprește și creștera în înălțime mai devreme decât în mod normal. Astfel că pubertatea precoce netratată duce la o înălțime mai mică. 

Pubertatea precoce poate fi dificilă pentru copii atît emoțional, cât și fizic. Fetele cu pubertate precoce pot fi jenate să aibă menstruație sau sânii măriți înaintea colegelor lor. Ele pot fi tratate diferit pentru că par mai mari.

Emoțiile și comportamentul se pot schimba. Fetele pot deveni capricioase și se pot confrunta cu stări de iritabilitate. Băieții pot deveni mai agresivi și pot dezvolta un limbaj nepotrivit vârstei lor.

Cauzele pubertății precoce

Începutul pubertății este declanșat de hipotalamus. Această zonă a creierului semnalează glandei pituitare (o glandă de mărimea unui bob de mazăre aflată în apropierea bazei creierului) să elibereze hormoni care stimulează ovarele (la fete) sau testiculele (la băieți) pentru a produce hormoni sexuali.

La fete, pubertatea precoce este provocată de faptul semnalele sunt transmise mai devreme. 

Doar arareori pubertatea precoce poate fi o problemă gravă, respectiv o tumoare ori o traumă. Problemele tiroidiene sau ovariene pot declanșa pubertatea timpurie.

Pubertatea precoce este mai puțin frecventă la băieți și este mai probabil să fie legată de o altă problemă medicală. Pentru circa 5% dintre băieți, aceasta este moștenită.

Totodată, unele fete și unii băieți pot avea o creștere timpurie a părului pubian sau la subraț ori miros corporal care nu este legat de alte modificări ale dezvoltării sexuale. Aceasta se numește adrenarhe prematură). Nu este nevoie de tratament și vor prezenta și celelalte simptome date de pubertate la vârsta obișnuită.

Diagnostic și tratament

Medicul pediatru decide efectuarea unor analize de sânge pentru a vedea dacă există niveluri ridicate de hormoni sexuali. Se realizează și radiografii care pot arăta dacă oasele se maturizează prea devreme.

Tot medicul pediatru poate decide trimiterea copilului la un endocrinolog pentru tratament, cu scopul de a opri dezvoltarea sexuală prea rapidă dar și stoparea creșterii rapide și maturizarea osoasă care poate duce la o înălțime prea mică sau la o menstruație precoce. 

Tratamentul implică de obicei terapie hormonală pentru a opri dezvoltarea sexuală.

Sfaturi pentru părinți

Părinții trebuie să explice simplu și pe înțelesul copiilului ce se întâmplă cu el. Aceste schimbări sunt normale dar corpul a început dezvoltarea puțin mai devreme. Îl pregătește pe copil pentru un consult medical. 

Este important ca părinți să observe și dacă al lor copil are probleme de relaționare socială și este afectat emoțional. 

Modul în care reacționează părinții poate influența atitudinea copilului față de aceste schimbări și trebuie evitate comentariile legate de aspectul fizic, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: pubertate precoce copii adolescenti parinti