x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Răguşeala sună alarma... răguşit

Răguşeala sună alarma... răguşit

de Florin Condurateanu    |    03 Ian 2012   •   21:00
Răguşeala sună alarma... răguşit

Glasul gajait, care suna precum o furculita frecata de o tigaie manjita cu sos intarit, ei bine, raguseala nu e o bagatela. Ea trebuie luata in serios, mai ales daca se incapataneaza sa nu dispara dupa trei saptamani sau o luna, in care s-a urmat un tratament. In situatia asta, in care raguseala persista, trebuie facute investigatii mai complexe. Fiindca o raguseala rebela poate ascunde o boala grava, un cancer de laringe. Boala canceroasa a laringelui trebuie diagnosticata din fazele de inceput, atunci cand se poate evita operatia de extirpare a laringelui. Sau, daca totusi chirurgia trebuie sa actioneze, in fazele inci­piente se poate scoate doar o portiune a laringelui astfel incat bolnavul sa poata vorbi in continuare si sa poata respira in alt mod decat printr-un tubusor grefat in gat, sub omusor.

Sunetul primar se formeaza in corzile vocale prin curentul de aer care traverseaza in procesul respiratiei. Corzile vocale se apropie, se ating si se departeaza iesind vorbirea. Corzile vocale sunt niste cilindri din tesuturi fine, suprapuse, ce masoara intre 1 si 1,5 centimetri, cel mult 2 centimetri.

Tonalitatea, timbrul vocii se formeaza insa in cavitatile osoase ale fetei, bineinteles si cu ajutorul cutiilor sinusurilor, care actioneaza precum boxele unei orchestre. In aceste conformatii ale oaselor fetei se formeaza timbrul vocii, care ne diferentiaza unul de altul.

Orice modificare aparuta la nivelul corzilor vocale le impiedica sa se atinga ca inainte si glasul sufera, devine ragusit sau chiar dispare. Pe corzi pot aparea inflamatii, edeme cu lichid acumulat in tesuturile corzilor, dar si cu sange, iar corzile nu mai calca una pe alta ca inainte. Pe corzi pot aparea si noduli, chiar si polipi, iar in cazuri grave tumori. Cand un om tipa la meci sau intr-o cearta corzile vocale sunt traumatizate si cateva zile e ragusit. O viroza poate provoca inflamatii pe corzi si se altereaza glasul. Dupa ce a explicat toate acestea, medicul primar asistent universitar Claudiu Manea, de la Clinica ORL a Spitalului 'Sf. Maria', aduce lamuriri privind terapiile in cazul suferintelor pe coardele vocale. Prima masura este tacerea, suferindul nu trebuie sa vorbeasca deloc pentru a lasa corzile sa se vindece. Vorbitul in soapta nu e o solutie, caci corzile lucreaza si in acest caz.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei