Extinderea procedurilor de fertilitate a dus la o creștere mare a numărului de nașteri de gemeni la nivel mondial, fără precedent în istorie, precum și aducerea pe lume a copiilor la vârste înaintate, arată un studiu publicat în revista Human Reproduction, citat de AFP.
Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fecare an, ceea ce înseamnă unul din 40 de nou-născuți. Rata gemenilor a crescut cu o treime după 1980.
Acest lucru provoacă îngrijorare întrucât mulți sunt subponderali, născuți prematur, cu complicații și risc ridicat de mortalitate comparativ cu ceilalț bebeluși. Cei mai mulți sunt proveniți din ovule diferite, în timp ce gemenii identici se mențin la o rată constantă, de patru nașteri/1.000 de nașteri.
Autorii studiului, Gilles Pison şi Christiaan Monden de la Universitatea Oxford şi Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Ţările de Jos, au exploatat toate datele disponibile pentru a estima rata de nașteri gemelare în diferite ţări din întreaga lume şi au descris schimbările survenite pe parcursul a trei decenii, comparând perioadele 1980-1985 cu 2010-2015.
Din 3,2 milioane de gemeni născuţi anual, câte 1,3 milioane vin pe lume în Africa și Asia, respectv 650.000 de perechi pe fiecare dn cele două continente. Motivul princiipal pentru numărul mare al gemenlor din Asia este că aici locuiesc 60% din oameni.
Numărul mare de gemeni din Africa, unde trăiește 17% din populaţie, se explică prin rata ridicată a natalității.
Rata de naștere a gemenilor în Europa şi America de Nord, în urmă cu 30 de ani, era aproape jumătate comparativ cu Africa, însă a crescut semnificativ, ajungând la 14,4, respectiv 16,9 naşteri de gemeni din 1.000, şi aproape egal cu cea din Africa, care a crescut la doar 17.1.