x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Rinita alergică

14 Aug 2007   •   00:00

Rinita alergică este o afecţiune simptomatică a mucoasei nazale ce intervine ca o reacţie imediată sau intărziată la alergeni. Boala se manifestă prin strănut, rinoree cu secreţii clare, congestii nazale, prurit nazal, faringeal şi conjunctival.

Rinita alergică este o afecţiune simptomatică a mucoasei nazale ce intervine ca o reacţie imediată sau intărziată la alergeni. Boala se manifestă prin strănut, rinoree cu secreţii clare, congestii nazale, prurit nazal, faringeal şi conjunctival. Reacţia apare după inhalarea unor alergeni precum polenul, praful, părul de pisică, mucegaiul sau alimentele pentru peşti. Alergenii de bază sunt cei aerieni, dar şi ceilalţi factori amintiţi pot conduce la astfel de probleme. In Romănia, numărul pacienţilor cu rinite alergice s-a dublat, iar al celor cu simptomatologie alergică s-a triplat in ultimii ani. Preşedintele Societăţii Romăne de Alergologie (SRA), prof. dr. Diana Dumitraşcu, avertizează că alergiile pot duce la deces, prin şoc anafilactic, numărul acestora fiind de 30-40 pe an.

Perioade de apariţie

Rinita are mai multe perioade de apariţie in cursul unui an. Poate apărea primăvara, sezonul specific alergiilor, dar şi in alte perioade ale anului. Rinita sezonieră este provocată de anumite ierburi sau de flori. Ea afectează in general copiii cu vărste de doi-trei ani, care manifestă obstrucţie nazală. Rinita poate fi prezentă insă şi tot timpul anului, cu dependenţă de climă, mucegai, praf ori păr de origine animală. Rinita perenă, cu simptome permanente, poate apărea chiar şi la sugari, dar este caracteristică in general vărstei şcolare. Ea provoacă prurit ocular, lăcrimare, tuse, afectează mirosul şi generează cefalee. Jucăriile de pluş sunt totodată o mare problemă, deoarece creează reacţii alergice. Apariţia rinitei alergice presupune o predispoziţie genetică. Această afecţiune este cea mai frecventă formă de alergie şi afectează circa 8%-12% din populaţie, manifestăndu-se in general la persoanele cu vărsta de pănă la 30 de ani. La copii, cei mai afectaţi sunt băieţii, conform studiilor realizate in acest domeniu. Nu trebuie să trecem cu vederea prezenţa rinitei alergice, pentru că ea poate provoca multiple complicaţii. Este vorba despre infecţii secundare, otită medie, sinuzită, epistaxis, hiperplazia limfoidă nazofaringiană, scăderea funcţiei pulmonare sau de afecţiuni asociate, precum astmul bronşic sau dermatita atopică. Rinita alergică il face pe copil să devină sensibil la infecţiile respiratorii care agravează evoluţia rinitei. De aceea, luarea măsurilor care se impun in familie reprezintă un factor de bază, in reducerea simptomelor rinitei mai ales dacă va fi nevoie de inlăturarea unor covoare, a florilor sau chiar la renunţarea la animalele de companie.

PERICOL. "Rinita alergică, prezentă la copil, poate fi confundată cu rinofaringita (la sugar) sau cu astmul bronşic la copilul mai mare. O rinită alergică tratată un timp indelungat se poate transforma in rinită chimică. De aceea, trebuie administrate terapii doar la sfatul medicului", arată conf. dr Ioana Anca, de la Clinica de Pediatrie I din cadrul IOMC "Alfred Rusescu".

×
Subiecte în articol: rinita sanatatea copilului alergie