Copiii cu o predispozitie genetica la autism, daca traiesc intr-un mediu cu aer poluat, prezinta un risc mai mare de a dezvolta o forma de TSA (tulburari din spectrul autist) decat copiii cu aceeasi predispozitie genetica, dar care traiesc intr-un mediu nepoluat. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Scoala de Medicina Keck a Universitatii din California de Sud, studiul lor urmand a fi publicat in luna ianuarie in prestigioasa revista medicala „Epidemiology”.
Cercetarile au aratat ca exista o legatura intre poluarea aerului si autism si intre autism si gena MET (o gena care influenteaza conexiunile intre diferite regiuni ale creierului implicate in comportamentul social). Ei au constatat ca o combinatie a acestor factori creste riscul de a dezvolta o forma de TSA. „Gena MET modificata a fost asociata cu autismul in mai multe studii. Aceasta gena controleaza prezenta proteinelor MET atat in creier, cat si in sistemul imunitar, iar studiul ei poate prezice modificarea structurii creierului si a functiilor lui. Aceasta descoperire este importanta pentru a stabili mecanismele prin care acesti factori genetici si de mediu interactioneaza, ajungandu-se la cresterea riscului de a dezvolta autism la copii”, a declarat unul dintre autorii studiului, Daniel B. Campbell, profesor universitar si doctor in psihiatrie si stiinte comportamentale la Scoala de Medicina Keck.
Cercetarea a inclus 408 copii, cu varste intre 2 si 5 ani, inclusi in programul „Childhood Autims Risk Form Genetics and the Enviroment Study” (un grup-baza pentru studiul incidentei autismului la prescolari, in California). Dintre acestia, 252 de copii au indeplinit criteriile pentru autism si Asperger.
Gradul de expunere la poluarea aerului a fost calculat luandu-se in seama atat resedinta actuala a copiilor, cat si resedintele din trecut ale copiilor si ale mamelor (in perioada de sarcina, dar si inainte, mergand pana in adolescenta acestora), au fost folosite masuratorile privitoare la traficul local, ca si masuratorile regionale ale calitatii aerului. Genotipul MET a fost determinat prin prelevarea de sange de la copii si de la mamele lor. „Cercetarile noastre arata ca in cazul copiilor cu genotip de risc, care au fost expusi la nivel ridicat de poluare, incidenta diagnosticului de TSA a fost mai mare decat in cazul copiilor fara genotip de risc si cu expunere mai mica la aerul poluat”, a declarat si celalalt autor al studiului, asist. univ. Heather E. Volk, cercetator in medicina preventiva si pediatrie la Universitatea din California de Sud.
„Desi se banuieste de mul timp ca interaciunea dintre gene si mediu contribuie la riscul de dezvoltare a autismului, aceasta este prima demonstratie de interactiune specifica intre un factor de risc genetic bine stabilit si un factor de mediu care are consecinte in instalarea TSA”, a declarat Campbell.
Citeste mai mult despre cauzele autismului aici.