x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Riscurile pubertății precoce asupra sănătății. La ce trebuie să fie atenți părinții

Riscurile pubertății precoce asupra sănătății. La ce trebuie să fie atenți părinții

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2024   •   21:15
Riscurile pubertății precoce asupra sănătății. La ce trebuie să fie atenți părinții
Sursa foto: Shutterstock

Atât fetele, cât și băieții intră mai devreme la pubertate, fapt care îi îngrijorează pe părinți și medici.

Studiile arată că în ultimii 40 de ani, vârsta la care apare prima menstruație la fete a scăzut cu mai mult de 2 ani.

Unii consideră că motivul s-ar afla în alimentele care conțin produse chimice iar alții dau vina pe stres și obezitate. 

O recomandare ar fi ca părinții să fie atenți la copiii lor și să ceară ajutorul medicului dacă observă schimbări. 

Studiile din ultimii ani, realizate în zeci de țări, arată că vârsta de intrare a fetelor la pubertate a scăzut cu 3 luni/deceniu, începând din anii 1970. În mod similar se întâmplă și în cazul băieților.

Până acum s-au dovedit dificil de identificat exact cauzele și efectele, dar există un consens că pubertatea precoce poate avea efecte dăunătoare, în special pentru fete: ele prezintă un risc mai mare de depresie, anxietate, abuz de substanțe și alte probleme psihologice.

Risc de cancer de sân și uterin

Principalele ipoteze în privința cauzelor sunt hormonii de creștere din carne, stresul și obezitatea.

"Alimentația joacă un rol important mai ales că, din păcate, alimentația este rezultatul unor proceduri chimice sau genetice de alterare a calității alimentelor.

Factorul genetic joacă un rol important și să nu uităm de sindroame genetice care afectează momentul instalării pubertății.

Din ce am citit până acum, în literatura de specialitate, cel mai devreme pubertatea precoce s-a instalat la vârsta de 5 ani", explică medicul pediatru, Vlad Dima.

Mai multe studii au stabilit că fetele supraponderale sau obeze au prima menstruație mai devreme decât fetele cu o greutate medie.

Leptina, un hormon eliberat de celulele adipoase care limitează foamea, acționează asupra unei părți a creierului care reglează și dezvoltarea sexuală.

Specialiștii spun că ar trebui să fim foarte atenți cum ținem sub control greutatea copiilor.

"Orice activitate sportivă, nu neapărat la sală, dar nu mai mult de 30 de minute și mă refer aici la vârstă fragedă, iar planul alimentar nu trebuie să fie unul de nutriție, trebuie să punem la punct împreună cu familia pentru că de acasă pleacă această problemă

Noi am lansat un program care se adresează obezității infantile pentru a le arata tuturor copiilor ce trebuie să facă.

Avem ședințe, atât individual cât și de grup, dar preferăm grupul pentru că în felul acesta se pot cunoaște între ei, se împing spre rezultate cât mai bune", spune antrenorul personal, Alexander Florescu.

Există și cercetări care arată o legătură între pubertatea precoce și consumul de substanțe psihoactive. Însă această teorie nu a fost pe deplin studiată.

Ce trebuie să facă părinții

"E nevoie să intervii suplimentar pentru a dirija creșterea și acei factori care pot să vină în preajma copilului tău și să îi prezinți foarte multe informații la o vârstă fragedă, dar copilul acum este un adult în miniatură, e nevoie să fie protejat, iar tu ca părinte ești primul care vine să îi facă educația.

Pe de altă parte, medicii spun că în timpul pandemiei a crescut numărul de cazuri de pubertate precoce.

Părerile în privința aceasta sunt însă împărțite în comunitatea științifică. Unii spun că de vină ar fi sedentarismul care a dus la obezitate și stresul cauzat de prezența permanentă a părinților în casă. Alții spun că, din contră, a crescut numărul de cazuri pentru că părinții au fost acasă tot timpul și așa au putut să își dea seama de probleme", ete de părere psihologul Mirela Zivari.

 

×
Subiecte în articol: puberetate precoce copii adolescenti