x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului România riscă să se confrunte cu o nouă epidemie de rujeolă

România riscă să se confrunte cu o nouă epidemie de rujeolă

26 Oct 2015   •   17:45
România riscă să se confrunte cu o nouă epidemie de rujeolă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

În România ar putea debuta o epidemie de rujeolă, judeţul Arad confruntându-se cu cel mai mare risc din acest punct de vedere, a declarat, luni, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, prezentă la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizată de grupul parlamentar PSD.

"Pentru că am avut oportunitatea, pe datele pe care le avem, să facem nişte prognoze, pot să vă informez - şi puteţi vedea pe harta de risc - că ne aflăm din nou în faţa unui risc major al unei alte epidemii de rujeolă, începând în mod deosebit din zona de vest a ţării, în judeţul Arad, unde e riscul cel mai mare", a precizat ea.

Adriana Pistol a menţionat că în perioada 2011-2012 peste o mie de persoane din România au fost afectate de rujeolă, iar 13 copii şi-au pierdut viaţa.

Costurile de spitalizare generate de cele mai recente epidemii de rujeolă şi rubeolă au fost de peste 13 milioane de dolari. Adriana Pistol a adăugat că rubeola este mult mai uşoară din punct de vedere clinic decât rujeola, dar ultima epidemie s-a soldat cu peste 50 de sindroame rubeolice congenitale, determinând malformaţii cardiace şi auditive grave în cazul unor copii.

"Dacă ne gândim la pojar, simplul pojar, despre care multă lume spune: 'Păi şi ce? Un pojar... faci câteva bubiţe, faci de două ori febră, şi ce dacă?', fără să luăm în calcul encefalită, pneumonie şi toate celelalte complicaţii pe care pojarul le poate da. Am avut evoluţii semnificativ mai scăzute după introducerea vaccinării, iar la pojar vaccinarea trebuie să se petreacă într-un procent de peste 95%, dat fiind că vorbim despre o boală de o mare-mare contagiozitate. Ea se transmite foarte uşor, ca fulgerul. Cu toate acestea, pe fondul scăderii acoperirii vaccinale, observaţi deja nişte vârfuri pe care am început să le avem", a completat ea.

Adriana Pistol a declarat că au început să apară tot mai multe cazuri de tuse convulsivă la copiii nevaccinaţi din România, uneori cu forme severe de îmbolnăvire.

Proiectul de lege privind vaccinarea va fi înaintat Parlamentului într-o săptămână sau două, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra".

×