Industria alimentara a luat-o razna, avertizeaza oamenii de stiinta britanici cand au tras concluziile unui studiu despre hrana consumata de 1.178 de bebelusi in varsta de 8 luni. Potrivit acestei cercetari, publicate in European Journal of Clinical Nutrition si citata de presa de specialitate de pe continent, 70% din copiii in varsta de 8 luni consuma sare in cantitate alarmanta! Nivelul de clorura de sodiu din corpurile acestor bebelusi este cu mult peste cel recomandat (400 de miligrame pe zi pana la varsta de 12 luni), avertizeaza specialistii, afirmand ca majoritatea produselor procesate care nu sunt neaparat dedicate nou-nascutilor, dar cu care sunt hraniti acestia de parintii inconstienti contin sare in cantitate foarte mare. Este vorba, intre altele, despre sosuri, produse conservate, lapte de vaca in care se afla mult mai multa sare decat in laptele matern. Potrivit expertilor, laptele de vaca nu trebuie sa ajunga in burtica micutilor decat dupa ce acestia depasesc varsta de 1 an, si nu mai devreme.
Clorura de sodiu in cantitate nerecomandata poate determina probleme renale, dar si o dependenta a copilului pentru produsele sarate. In adolescenta, tinerete si chiar mai tarziu, cel care a consumat multa sare in copilarie va avea probleme de sanatate foarte serioase, scrie medicalexpress.com.
Cercetatorii de la Universitatea Bristol spun ca primul contact dintre nou-nascuti si produsele prea sarate intervine la varsta de 3-4 luni, iar pana la varsta de 8 luni aceasta cantitate este dublata. "Cantitatea de sare consumata de copiii in varsta de 8 luni trebuie imediat micsorata. Nou-nascutii au nevoie de alimente special destinate lor si preparate fara sare. Acest studiu arata ca parintii nu cunosc anumite aspecte despre alimentatia potrivita pentru copiii lor", sunt de parere nutritionistii Pauline Emmett si Vicky Cribb, autoarelor studiului. Ele cred ca nu numai parintii trebuie sa ia masuri imediate, ci si producatorii de alimente pentru sugari.