"Sarutul ingerilor", "ciupiturile berzei", "capsunele", "pete cafea cu lapte"... exista tot felul de denumiri populare pentru semnele cu care vin pe lume unii bebelusi. Multi parinti pun aceste pete pe seama unei superstitii: daca viitoarea mamica a furat in perioada sarcinii un obiect sau un fruct ori a gustat de pe taraba unui taran un fruct la care a poftit, fara sa il plateasca, forma acestuia va aparea pe pielea pruncului sau ca dovada a "furtisagului". Superstitia nu are insa nici un fel de explicatii stiintifice.
PETE ROZ, ROSII, BRUNE, VINETII
Semnele aparute pe pielea bebelusilor pot fi permanente sau pot disparea in timp. Cele mai cunoscute sunt petele rosii sau roz (de culoarea somonului), numite de medici hemangioame, care apar fie la ceafa ("ciupiturile berzei"), fie pe pleoape, intre sprancene sau pe frunte ("saruturile ingerilor"). Aceste pete dispar de regula dupa cateva luni de la nastere, dar uneori se estompeaza abia dupa cativa ani. Unii copii au un alt tip de hemangioame, numite "capsunele", aparute din cauza malformatiilor unor vase de sange superficiale. Ele au aspectul unor mici pete rosii, care pot creste in dimensiune, formand mici noduli reliefati. Aceste pete sunt de culoare rosu stralucitor sau vinetiu ("pete ca vinul de Porto") si sunt permanente. Medicul primar pediatru Gabriela Oproiu de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului spune ca mai exista o categorie de semne permanente. Sunt acele pete hipercrome (brune sau vinetii) care apar in regiunea lombo-sacrala (partea de jos a spatelui, fese).Asa-numitele "pete mongoliene", care sunt inofensive, se intalnesc in special la copiii cu piele pigmentata din Africa, Asia sau din sudul Europei. Un alt tip de pete brune sunt cele izolate sau diseminate, care daca sunt in numar mai mare de cinci, au diametrul mai mare de un centimetru, afecteaza si axilele si se regasesc la unul dintre parinti, ele reprezinta semnul unei boli foarte grave, numita neurofibromatoza. Aceasta boala are complicatii oculare si neurologice (tumori cerebrale). Mai exista unele pete cafea cu lapte, care sunt netede, au o forma ovala, iar gama de culori variaza de la maro deschis pana la maro ciocolatiu. Se gasesc de obicei pe torace, fese sau picioare si nu prezinta nici un pericol pentru bebelusi.
Citește pe Antena3.ro
CAUZE SI TRATAMENT
Nu se stie de ce unii copii se nasc cu semne pe piele, in timp ce altii nu. Uneori pot fi mostenite de la parinti. Alteori, semnele din nastere apar deoarece unele vase de sange nu s-au dezvoltat normal ori au ramas strans grupate. Sau pur si simplu unii copii prezinta un surplus de pigment (culoare) la nivelul pielii. Un semn din nastere de mari dimensiuni, mai ales daca este la vedere, poate face copilul sa se simta complexat sau timid. In aceste situatii, copilul este bine sa fie dus la medicul dermatolog, care poate masca defectul prin machiaj profesionist. Semnul poate fi acoperit si prin tunsoare. Dar toate aceste solutii nu elimina defectul, unii copii fiind in continuare serios afectati din punct de vedere psihologic. In acest caz se poate opta pentru un tratament cu corticosteroizi, laserterapie sau interventie chirurgicala clasica. Dintre toate tipurile de semne din nastere, hemangioamele sunt candidatele cele mai frecvente la tratament. Mai mult decat atat, hemangioamele situate pe pleoape, in zona gurii, la nivelul organelor interne au indicatii absolute de tratament.
|
Sfatul mediculuiDesi majoritatea semnelor din nastere sunt inofensive, este mai bine daca parintele se prezinta cu copilul la un medic pediatru sau dermatolog pentru examinarea petelor, recomanda dr. Gabriela Oproiu. Medicul va tine o evidenta a semnelor cu potential patogen, cum ar fi cele de mari dimensiuni sau cele amplasate langa ochi. De asemenea, alunitele-gigant trebuie monitorizate, pentru ca prezinta un risc mai mare de a deveni canceroase decat alunitele mici. Consultul medical este important si pentru depistarea precoce a acelei cumplite boli, neurofibromatoza, care rareori este pusa in legatura cu aparitia petelor pigmentare. In general, neurofibromatoza este descoperita in faza avansata, cand sunt afectate vederea, auzul, vorbirea, respiratia, mersul. |
ATENTIE! Parintele este bine sa previna pe cat posibil scarpinarea sau zgarierea semnelor din nastere. Hemangioamele contin vase de sange care pot sangera. In cazul in care semnul din nastere creste sau a suferit un traumatism, parintele trebuie sa mearga cu copilul la medic. Totodata, daca hemangiomul devine dureros si sangereaza, se va aplica un pansament steril si se va consulta de urgenta un specialist. Pielea copiilor cu hemangioame sau alunite va fi foarte atent protejata de razele soarelui. | NOU-NASCUTI. Pielea nou-nascutului difera in functie de momentul nasterii. Copiii prematuri au pielea subtire si transparenta, fiind acoperita de o substanta alba care ii protejeaza de lichidul amniotic. La copiii nascuti la termen si cei nascuti dupa termen, substanta alba apare numai in cutele pielii. Semnele din nastere, temporare sau permanente, sunt frecvent intalnite la nou-nascuti. De asemenea, aproape 50% dintre nou-nascuti au acnee, dar cosurile mici si albe dispar de obicei foarte repede. |
| ||||
|