x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Semne ale autismului la fete. La ce trebuie să fie atenți părinții

Semne ale autismului la fete. La ce trebuie să fie atenți părinții

de Redacția Jurnalul    |    17 Apr 2024   •   18:00
Semne ale autismului la fete. La ce trebuie să fie atenți părinții

Autismul la fete este mai greu de depistat deoarece semnele sunt mai puțin evidente decât la băieți.

Autismul este o tulburare de dezvoltare a creierului care afectează comportamentul, comunicarea și interacțiunile sociale. Acesta face parte din grupul tulburărilor de spectru autist, care include o varietate largă de simptome, cu diferite grade de severitate.

Aspectul copiilor cu tulburare autistă nu este diferit. Ceea ce îi deosebește de ceilalți copii este modul diferit în care se comportă, comunică și relaționează cu cei din jur. Tulburarea autistă este forma cea mai cunoscută și mai severă a tulburării de spectru autist. 

Potrivit statisticilor, autismul afectează de 4 ori mai mlți băieți decît fete însă această diferență mare poate fi rezultatul lipsei de diagnosticare la fete, unde manifestările sunt mai puțin evidente. 

Fiecare persoană cu tulburare autistă, indiferent de sex, este unică prin caracteristicile și nevoile sale. Nu există un simptom definitoriu al autismului, dar câteva manifestări sunt considerate repere pentru diagnostic. 

Una dintre cele mai importante trăsături este dificultatea de a stabili interacțiuni sociale. Fetele și femeile cu autism tind să aibă mai puține dificultăți sociale decât băieții și bărbații care au această tulburare. Formele de mascare la fete pot include mimarea comportamentului social al celor din jur, imitarea gesturilor și menținerea forțată a contactului vizual în timpul conversațiilor. 

La școală, fetele cu autism se integrează mai ușor și își fac grupuri de prieteni, iar acesta poate fi un motiv pentru care educatorii nu observă diferențe de comportament. 

De asemenea, comportamentele repetitive reprezintă un simptom uzual al autismului:

  • fluturatul mâinilor;
  • balansarea înainte și înapoi;
  • învârtitul în cerc;
  • țopăitul;
  • plimbatul mașinuțelor în același mod;
  • ordonarea cifrelor/literelor după același tipar. 

Însă aceste comportamente repetitive pot semăna cu unele obiceiuri întâlnite și la fetele fără autism, cum ar fi răsucirea unei șuvițe de păr. 

Copiii cu autism au tendința de a dezvolta interese pasionale și foarte concentrate în anumite domenii. La fete, aceste interese pot fi mai puțin evidente sau diferite față de cele întâlnite la băieții cu autism. Deși sunt la fel de restrânse și de limitate, ele sunt mai adecvate social. 

Semnele autismului la fete

Există câteva trăsături comune ale acestei tulburări la fete, potrivit Verywell Health

  • dependența de alte persoane pentru a le ghida sau a vorbi în locul lor. La școală, fetele cu autism se bazează pe alți copii să le ghideze și să răspundă în locul lor;
  • sensibilitate crescută la stimuli senzoriali, cum ar fi sunetele puternice, lumina intensă, anumite mirosuri sau unele texturi (o trăsătură comună tuturor persoanelor cu autism, indiferent de sex);
  • interese concentrate pentru anumite activități sau subiecte, dar limitate;
  • dificultăți în a-și face prieteni și a-i păstra, dintr-o dificultate de a înțelege semnalele sociale nonverbale;
  • conversații limitate la propriile subiecte de interes. Deși discută cu cei din jur despre pasiunile sale, arată lipsă de interes față de răspunsul acestora;
  • diferențe în comunicarea socială, care cresc odată cu vârsta;
  • adoptarea unui comportament de copil timid, liniștit sau neobișnuit de pasiv;
  • simptome de anxietate sau de alte tulburări de sănătate mintală prezente concomitent, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă sau tulburări alimentare;
  • dificultăți în controlul emoțiilor. Fetele cu autism pot avea un nivel scăzut de frustrare și își gestionează greu emoțiile atunci când sunt frustrate. Ele pot avea accese de furie (crize autiste) inadecvate pentru vârsta lor;
  • un istoric de crize epileptice. Unele studii au arătat că epilepsia are o incidență mai mare în rândul fetelor cu autism.

Autismul la fete poate să nu fie recunoscut la fel de devreme ca în cazul băieților. Atunci când este totuși diagnosticat, acest lucru se întâmplă adesea la vârsta adultă, notează medicool.ro.

×
Subiecte în articol: autism fete parinti