Cunoscută și sub numele de screening pentru trimestrul I sau ecografia 3D-4D, ecografia de morfologie fetală este una dintre metodele ce permit identificarea timpurie a sexului bebelușului.
În funcţie de experienţa sa și de aparatura pe care o folosește, un medic specializat poate spune genul fătului cu o rată de acurateţe de 80-90% încă din a douăsprezecea săptămână a sarcinii.
Acest tip de ecografie ar trebui să fie efectuată de toate femeile însărcinate în cadrul primului trimestru, fiind instrumentul prin care se evaluează integritatea structurilor fetale și riscul de aneoploidii (număr anormal de cromozomi) sau malformaţii cromozomiale, cum sunt sindromurile Down, Edwards sau Patau.
Testele genetice non-invazive, metode de ultimă oră, recent introduse în toată lumea, pot oferi informaţii care să confirme sexul fătului cu o rată crescută de acurateţe de 99%. Acest tip de teste depistează ADN-ul fetal din sângele matern. Au avantajul că exclud riscurile testelor invazive și pot fi efectuate încă din a 10-a săptămână de sarcină.
Totodată, există posibilitatea de a afla sexul fătului și prin intermediul testului genetic CVS, numit și biopsia de vilozităţi coriale. Acesta este un test invaziv, care se realizează între săptămânile 11-13 + 6 zile de sarcină, pentru analiza întregului cariotip fetal.
În timp ce ecografia de morfologie fetală este recomandată în cazul tuturor femeilor însărcinate, testele genetice sunt recomandate, după caz, pentru sarcinile cu risc genetic crescut, cum sunt cele ale femeilor cu vârsta de peste 35 de ani sau cele care prezintă suspiciuni în cadrul screeningului de trimestru I.
Dr. Adela Stan, ginecolog cu supraspecializare în medicină materno-fetală