x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Ce să mănânce și ce să evite mamele care alăptează

Sfaturi pentru părinți. Ce să mănânce și ce să evite mamele care alăptează

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2024   •   15:45
Sfaturi pentru părinți. Ce să mănânce și ce să evite mamele care alăptează

Alăptarea are multe beneficii pentru sănătatea bebelușilor însă mamele trebuie să știe ce alimente pot să consume și pe care să le evite pentru a ocoli eventualele neplăceri.

Alimentele trebuie să conțină suficient calciu, fier, potasiu, vitaminele A și D.  Totodată, mamele au nevoie de circa 500 de calorii pe zi pentru sănătatea propriului organism. 

Acestea trebuie să obțină din mâncare 25 de grame de proteine în plus zilnic. Cele mai bune surse de proteine sunt carnea slabă de vită și porc, fasolea, mazărea, nuciferele. 

Specialiștii spun că femeile care alăptează trebuie să consume trei căni de legume în fiecare zi, iar cele mai bune alegeri sunt morcovii, roșiile, spanacul, ardeiul roșu dulce, kale și cartofii dulci.

Și lactatele sunt recomandate deoarece conțin calciu. Mamele au nevoie de peste trei căni de produse lactate zilnic. Pot să mînânce lapte, brânză și iaurt.

Cerealele integrale conțin nutrienți importanți, inclusiv vitaminele A și C și potasiu. Ajută și la reducerea constipației. . Aceștia se găsesc mai ales în orez, ovăz, pâine, paste. Femeile care alăptează au nevoie de 200 de grame de cereale pe zi.

Sunt recomandate două căni de fructe, mai ales banane, portocale, grapefruit, caise, pepenele galben, mango și prune uscate, avocado.

În plus, consumul ridicat de apă este foarte important, femeile trebuind să consume circa 12 pahare de apă zilnic. 

Alimente interzise 

Mamele care alăptează este bine să evite cafeaua și ceaiul deoarece aceste ajung apoi în lapte și provoacă tulburări de somn bebelușului. 

Totodată, varza, broccoli și alte alimente pot provoca gaze intestinale, atât mamei cât și copilului. 

Unele tipuri de pește, cum ar fi macroul și peștele-spadă, conțin niveluri ridicate mercur, care poate fi transmis în laptele matern. Este preferat păstrăvul, care are mai puțin mercur, dar o porție de maximum 170 de grame de două ori pe săptămână. 

Cofeina din ciocolată poate avea efect laxativ asupra bebelușului. 

Laptele matern preia aromele alimentelor pe care le-ai consumat și multor bebeluși nu le place gustul usturoiului.

Menta, salvia și pătrunjelul pot avea un impact negativ asupra cantității de lapte matern, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: parinti copii alaptat mame