x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Starea de spirit a mamei după naștere influențează dezvoltarea vorbirii la bebeluș

Starea de spirit a mamei după naștere influențează dezvoltarea vorbirii la bebeluș

10 Oct 2022   •   10:32
Starea de spirit a mamei după naștere influențează dezvoltarea vorbirii la bebeluș

Mamele care experimentează stări negative, din cauza depresiei postpartum din primele două luni de viață ale bebelușului, sunt mai puțin atente la sunetele acestuia de la vârsta de 6 luni, arată un studiu al cercetătorilor de la Institutul Max Plank pentru Științe Cognitive și ale Creierului Uman din Leipzig, Germania.

Circa 70% dintre mame dezvoltă cel puțin o stare depresivă postanatală. Acest lucru poate afecta însă vorbirea copiilor. Până acum nu era clar cum se manifestă această deficiență a limbajului la sugari, scrie neurosciencenews.com.

Cercetarea a urmărit cât de bine pot distinge bebelușii sunetele vorbirii, în funcție de starea de spirit a mamei lor. Această abilitate este considerată o condiție prealabilă importantă pentru pașii următori către un limbaj bine dezvoltat. Dacă sunetele pot fi distinse unele de altele, cuvintele pot fi de asemenea distinse unele de altele. Dacă mamele au o dispoziție mai negativă în primele două luni după naștere, copiii lor arată în medie o procesare mai puțin matură a sunetelor vorbirii la vârsta de șase luni. Sugarilor le-a fost deosebit de dificil să facă distincția între tonurile de silabă. Mai exact, dezvoltarea limbajului a fost mai întârziată decât la cei căror mame erau într-o dispoziție mai bună. 

Această întârziere este considerată un indiciu al unui risc crescut de a suferi de o tulburare de vorbire mai târziu în viață.

„Credem că mamele cu depresie post-partum folosesc mai puțin vorbirea direcționată către sugar. Probabil că folosesc mai puține variații de ton atunci când se adresează bebelușilor. Acest lucru duce, de asemenea, la o percepție mai limitată a diferitelor tonuri la copii, considerată o condiție prealabilă pentru dezvoltarea ulterioară a limbajului”, explică cercetătoarea Gesa Schaadt, profesor de dezvoltare a limbajului în copilărie și adolescență și coordonator al studiului.

Rezultatele arată cât de important este ca părinții să se adreseze sugarilor. Mamele care suferă de o stare depresivă, folosesc adesea un discurs mai monoton, mai puțin direcționat către bebeluș.

„Pentru a asigura dezvoltarea adecvată a copiilor mici, este nevoie de sprijin adecvat și pentru mamele care suferă de tulburări ușoare, care adesea nu necesită încă tratament. Acestea nu trebuie neapărat să fie măsuri de intervenție organizate. Uneori este nevoie doar ca tații să fie mai implicați”, spune Schaadt.

Studiul a fost realizat în perioada 1 ianuarie 2018 și 31 octombrie 2019, pe 46 de mame care au dezvoltat diferite stări după naștere. Acestea au fost măsurate cu ajutorul unui chestionar standardizat folosit de obicei pentru a diagnostica tulburările postnatale. A fost efectuată și electroencefalografia (EEG), prin care s-a măsurat cât de bine pot distinge bebelușii sunetele vorbirii. Cercetătorii au înregistrat reacții la bebelușii între două și șase luni, în timp ce li s-au prezentat diverse silabe precum „ba”, „ga” și „bu”.

 

 

×
Subiecte în articol: mama bebelus