x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Studiu: Persoanele născute vara sunt mai sănătoase

Studiu: Persoanele născute vara sunt mai sănătoase

20 Oct 2015   •   09:34
Studiu: Persoanele născute vara sunt mai sănătoase
Sursa foto: inarik/Getty Images/iStockphoto

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au constatat că bebelușii născuți în intervalul iunie-august devin adulți mai sănătoși. Totul, spun cercetătorii, datorită expunerii la vitamina D, în uterul mamei.

Cercetătorii au analizat datele medicale a peste 450.000 de britanici și le-au raportat la ziua lor de naștere. Rezultatele au arătat că bebelușii născuți vara aveau, în general, o greutate mai mare la naștere, creșteau mai bine, devenind adulți mai înalți, iar fetele intrau mai greu la pubertate, ceea ce este un semn al unui organism mai sănătos. La polul opus se aflau cei născuți în lunile decembrie, ianuarie și februarie. Explicația ar sta în faptul că, în cazul copiilor născuți vara, mama stă mai multă vreme în lumina soarelui, ceea ce influențează nivelul vitaminei D din organismul ei și implicit din uter. Atunci când sunt expuși la mai multă vitamina D în uterul mamei, copiii tind să sufere mai puțin de boli precum diabetul sau scleroza multiplă.

Potrivit unui studiu mai vechi, realizat la Universitatea Columbia din SUA și care a analizat legătura dintre data nașterii și cele mai întâlnite 55 de boli, cea mai „nefavo¬rabilă” lună în care te poți naște este octombrie.
 

×