Unul dintre pacienții pediatrici este un copil mic din California, iar celălalt este un bebeluș care nu este rezident în SUA și care se afla în tranzit în zona Washington DC. Centrul american de control al bolilor (CDC) a declarat că aceștia se simt bine.
Copiii cu vârste sub 8 ani prezintă un risc ridicat de variolă severă.
Peste 2.500 de cazuri de virus au fost înregistrate în Statele Unite. Cele mai multe infecții au fost depistate în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali care au contacte sexuale frecvente. Au fost raportate cel puțin 8 cazuri la femei cisgender.
Variola maimuței nu este considerată pur și simplu o infecție cu transmitere sexuală (ITS), boala fiind transmisă și prin contactul apropiat cu o persoană infectată.
În mod normal, virusul provoacă apariția și răspândirea pe tot corpul a unor erupții cutanate asemănătoare unor coșuri, care pot fi extrem de dureroase și pruriginoase, precum și alte complicații.
De obicei, infecția se vindecă de la sine la pacienții adulți, fără tratament sau spitalizare, dar OMS a avertizat că rata de deces a copiilor mici este mai mare din cauza bolii.
Oficialii OMS s-au reunit în această săptămână pentru a stabili dacă virusul ar trebui să fie declarat urgență de sănătate publică de interes internațional.
În SUA există o îngrijorare tot mai mare că răspândirea rapidă a variolei maimuței ar putea să o transforme într-o boală cu transmitere sexuală, similară cu herpesul sau gonoreea. Fostul comisar al US Food and Drug Administration (FDA), Scott Gottlieb, a declarat că este posibil ca țara să se afle „în pragul” ca virusul să devină endemic.