x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sunt pregatit sa merg la doctor

Sunt pregatit sa merg la doctor

00 0000   •   00:00

Cabinetul medical. Copilul paseste inauntru si incepe sa planga. Cauta disperat salvarea in ochii mamei. Persoana in halat alb il sperie ingrozitor. Ii este frica mai ales de ace si de tot felul de instrumente ciudate cu care doctorul il atinge. Scenele neplacute din cabinetul medical pot fi evitate daca parintii au grija sa-l obisnuiasca si sa-l pregateasca pe cel mic pentru intalnirea cu medicul de la varste mici.

Nu-l ameninta cu injectia!

"Refuzul copilului de a accepta ingrijirea medicului provine de obicei din atitudinea parintilor, mai ales daca micutul este deseori amenintat cu injectia pentru a se cuminti. Parintii il pot ajuta pe cel mic sa se simta in siguranta in cabinetul medical explicandu-i motivul pentru care se afla acolo. Pentru a vedea in medic un prieten, copilului i se poate spune ca «doctorul are grija sa cresti sanatos si voinic, sa nu te doara gatul sau burtica»", le sugereaza parintilor dr. Rodica Nanu, medic primar pediatru la Policlinica Batistei.

Apropierea de medic se realizeaza cand copilul este dus periodic la control, nu numai cand este bolnav sau cand are nevoie de vaccinare. Se recomanda ca nou-nascutii sa fie vazuti de medicul de familie inca din prima zi sau a doua zi de la venirea de la maternitate. Examenele de bilant se fac la varsta de o luna, la doua, la patru, la sase, la noua si la 12 luni. Cu aceste ocazii, medicul evalueaza dezvoltarea sugarului si sfatuieste parintii in legatura cu alimentatia si modul de ingrijire a copilului. Pe masura ce copilul creste, periodic, poate avea nevoie de analize de sange, teste de urina, examinari la nivelul gatului, urechii etc.

Comunicativ, sensibil

GRIJA. In momentul examinarii medicale, copilul poate refuza sa coopereze cu medicul sau asistenta. De aceea, uneori parintii sunt nevoiti sa il imobilizeze astfel incat examenul sa fie efectuat. Oricum, copilul nu trebuie cicalit sau certat pentru ca ii este frica si se zbate sau tipa. Dupa ce testul este efectuat, parintele trebuie sa ia copilul in brate si sa-l linisteasca apeland la gesturi si cuvinte potrivite.
Atitudinea medicului pediatru fata de copil este foarte importanta pentru a crea o relatie de incredere. Din acest motiv este bine ca parintii sa aleaga medicul potrivit atat din punct de vedere al pregatirii profesionale, dar si al omului cu sensibilitate, care arata interes si intelegere fata de copil. Un medic potrivit este comunicativ si natural, un medic care ii explica micutului ce se intampla in timpul controlului, cum se numeste fiecare instrument pe care-l foloseste. Astfel va castiga increderea copilului. De asemenea, medicul va accepta prezenta parintelui in timpul examinarii copilului. Pentru ca asteptarea in fata cabinetului de pediatrie sa nu fie tensionata este bine ca micutul sa aiba cu el jucaria preferata.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului