x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Tratament revoluționar pentru autism. Îmbunătățește abilitățile sociale și funcționarea creierului

Tratament revoluționar pentru autism. Îmbunătățește abilitățile sociale și funcționarea creierului

de Giulia Anghel    |    02 Dec 2022   •   17:00
Tratament revoluționar pentru autism. Îmbunătățește abilitățile sociale și funcționarea creierului

Un nou tratament pentru autism îmbunătățește semnificativ abilitățile sociale și funcționarea creierului, arată un studiu al Universității din Tel Aviv.

Acesta constă în terapia cu camera hiperbară, fapt ce a provocat unele modificări neurologice, inclusiv scăderea inflamației legate de autism. Studiul a fost realizat pe animale bolnave și a scos la iveală schimbări la nivel cerebral. În plus, deprinderile sociale ale animalelor s-au îmbunătățit semnificativ. Cercetătorii anticipează că succesul studiului va avea implicații pozitive pentru tratamentul clinic.

Medicul Inbar Fischer, de la laboratorul Dr. Boaz Barak din cadrul Școlii de Neuroștiință Sagol și profesor la Facultatea de Științe Psihologice a Universității din Tel Aviv, a condus echipa care a realizat studiul. Descoperirile au fost publicate în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, scrie scitechdaily.com.

Prin tratamentul cu camera de presiune, pacienții sunt supuși la o presiune și un nivel de oxigen mai mari. Medicina hiperbară este deja utilizată pentru a trata o gamă largă de afecțiuni medicale și este considerată sigură. În ultimii ani s-au adunat dovezi științifice că anumite protocoale de tratamente hiperbare stimulează fluxul de sânge la nivelul creierului, precum și oxigenarea acestuia. 

„Cauzele medicale ale autismului sunt numeroase și variate și, în cele din urmă, creează spectrul autist divers cu care suntem familiarizați. Circa 20% dintre cazurile de autism de astăzi sunt explicate prin cauze genetice, adică cele care implică defecte genetice, dar nu neapărat cele care sunt moștenite de la părinți. În pofida varietății surselor de autism, întregul spectru de probleme comportamentale asociate cu acesta este încă inclus sub titlul generic de „autism”, iar tratamentele și medicamentele oferite nu corespund întotdeauna în mod direct motivului pentru care s-a dezvoltat autismul”, explică dr. Barak.

În faza preliminară a studiului, o fetiță cu mutația în gena SHANK3, despre care se știe că provoacă autism, a fost tratată de prof. Shai Efrati, director al Centrului Sagol de Medicină Hiperbară, membru al Facultății de Neuroștiințe Sagol și partener în studiu. După finalizarea unei serii de tratamente în camera de presiune, a fost evident că abilitățile sociale și funcția creierului fetei s-au îmbunătățit considerabil.

În următoarea etapă, și pentru a înțelege mai profund succesul tratamentului, echipa de cercetători de la laboratorul Dr. Barak a căutat să înțeleagă efectul asupra creierului a unei camere presurizate. În acest scop, cercetătorii au folosit animale adulte cu aceeași mutație genetică SHANK3, ca cea a fetiței. Experimentul a cuprins un protocol de 40 de tratamente, de câte o oră fiecare, într-o cameră hiperbară, timp de câteva săptămâni.

„Am descoperit că tratamentul în camera de presiune îmbogățită cu oxigen reduce inflamația din creier și provoacă o creștere a exprimării substanțelor responsabile de îmbunătățirea aportului de sânge și oxigen a creierului și, prin urmare, a funcției creierului. În plus, am observat o scădere a numărului de celule microgliale, celule ale sistemului imunitar care indică inflamația asociată cu autismul.

Dincolo de descoperirile neurologice, ceea ce ne-a interesat mai mult a fost să vedem dacă aceste îmbunătățiri ale creierului au dus și la o îmbunătățire a comportamentului social, despre care se știe că este afectat la persoanele cu autism. Spre surprinderea noastră, descoperirile au arătat o îmbunătățire semnificativă a abilităților sociale ale animalelor cu autism care au fost tratate în camera de presiune, comparativ cu cele din grupul de control, care au fost expuse la presiune normală și fără îmbogățire cu oxigen. Modelele de animale care au fost supuse tratamentului au manifestat un interes social crescut, preferând să petreacă mai mult timp în compania altor animale,  în comparație cu modelele animale din grupul de control”, explică dr. Barak.

Tratamentul ar putea da rezultate similare și la persoanele cu autism. 

„Mutația din modelele animale este identică cu mutația care există la oameni. Prin urmare, este posibil ca cercetarea noastră să aibă implicații clinice pentru îmbunătățirea stării patologice a autismului rezultat din această mutație genetică și, probabil, a autismului care provine din alte cauze. Deoarece tratamentul cu camera de presiune este neintruziv și s-a dovedit a fi sigur, descoperirile noastre sunt încurajatoare și demonstrează că acest tratament poate îmbunătăți aceste aspecte comportamentale și neurologice și la oameni, pe lângă faptul că oferă o explicație științifică a modului în care apare în creier."

 

×
Subiecte în articol: autism camera hiperbara hiperbara