În Spania a fost înregistrat primul caz de difterie din 1986, la un copil de 6 ani, din oraşul Catalin. Băieţelul a fost internat de urgenţă la terapie intensivă. Autorităţile au confirmat faptul că, în pofida faptului că statul vaccinează gratuit toţi copii, părinţii au optat să nu îşi imunizeze fiul.
Statisticile spun că unul din 10 pacienţi, care se îmbolnăvesc de difterie, moare de la primele simptome.
Citeşte şi: România, în două tabere: PRO și CONTRA necesității VACCINURILOR
Copilul, care acum se află într-un spital din Barcelona, este tratat cu o antitoxină, dar, din păcate medicamentule ste extrem de greu de găsit, relatează El Pais.
Ministrul Sănătăţii a făcut apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la autorităţile americane însă până la urmă a fost găsită o doză în Rusia. "Problema este că la ora actuală nimeni nu mai are această boală, toată lumea este vaccinată" a spus secretarul general al serviciului sanitar spaniol, Ruben Moreno. Ambasadorul rus din Spania a adus medicamentul cu avionul de la Moscova, luni dimineaţă.
Citeşte şi: „Moda” anti-vaccinare și modelele din alte țări
Boala este generată Corynebacterium diphtheriae, cei mai expuşi fiind adulţii de peste 60 de ani şi copii sub 5 ani. Se propagă atât prin aerc cât şi prin contact direct, poate genera probleme cardiace, distrugerea unor centrii nervoşi şi probleme grave de respiraţie.
Aşa zisa mişcare de anti-vaccinare a câştigat, din nefericire, teren mai ales în SUA. În Spania, datorită programului naţional de vaccinare, populaţia este imunizată în proporţie de 90%, programe similare existând în toată Europa.
Citeşte şi: ARESTUL: Pedeapsa parintilor care refuza sa-si VACCINEZE copiii!
Ruben Moreno a declarat pentru El Paos, că această campanie de anti-vaccinare este un act iresponsabil, consecinţele nevaccinării copiilor pot fi dramatice. Dreptul la vaccinare este al copilului şi nu o decizie care să aparţină părinţilor."