x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Vine iepurasul!Traditie si innoire de sarbatorile pascale

Vine iepurasul!Traditie si innoire de sarbatorile pascale

19 Mar 2006   •   00:00

Intrebati un copil ce inseamna pentru el Pastile si veti obtine, cu siguranta, urmatorul raspuns: "Iepurasul care aduce jucarii, hainute, dulciuri si oua vopsite". Acest raspuns reflecta obiceiul parintilor care, din lipsa de timp sau din dorinta de a scapa de inca o grija, ofera micutilor in dar doar niste obiecte lipsite de semnificatie.

"Dincolo de valoarea materiala a obiectelor daruite de Pasti, este importanta incarcatura simbolica, ce are un mare impact emotional asupra copiilor. Astfel, o jucarie mica inseamna mult atunci cand ii vorbim copilului despre ea si facem in asa fel incat sa para un personaj indragit dintr-o poveste. Putem transforma simplul gest de a oferi un cadou intr-o modalitate de a consolida legatura cu micutul", subliniaza Oana-Maria Olteanu, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Daca vreti sa ii dati copilului ceea ce isi doreste el: un iepuras de plus, o masinuta sau o papusa, este indicat ca acest cadou sa fie totusi asociat cu anumite valori. De exemplu, parintii ar trebui sa le spuna copiilor astfel: "Uite, este Bugs, iepurasul pe care ti l-ai dorit. Dar trebuie sa stii ca lui nu ii place atunci cand spui minciuni. Cum aude o minciuna, cum se supara". Astfel, micutul va invata ca adevarul este o valoare ce trebuie respectata.

SEMNIFICATII


Specialistul recomanda parintilor ca, atunci cand ii ofera micutului cadouri de Pasti, sa ii explice semnificatia acestei sarbatori crestine. Astfel, copilul va intelege mesajul religios al acestei sarbatori. Si o data cu aceasta si de ce iepurasul de Pasti este putin mai modest decat Mos Craciun. Parintii vor insista asupra faptului ca asa este normal, deoarece "de Pasti ne amintim ca Doamne-Doamne a suferit pentru noi". "Un rol foarte important in dezvoltarea armonioasa a copilului il au micile ritualuri specifice sarbatorilor la care el, alaturi de intreaga familie, trebuie sa participe, atat cat este posibil pentru varsta lui: curatenia dinainte de Pasti, decorarea casei, alegerea desenelor si apoi vopsirea oualor", precizeaza psihologul Oana-Maria Olteanu. Repetarea acestor obiceiuri in fiecare an ii va crea micutului sentimentul de continuitate si il va ajuta sa isi contureze ideea de familie, de a impartasi cu ceilalti si, foarte important, ideea de stabilitate.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului