x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vine vacanţa!

de Oana Antonescu    |    09 Iun 2009   •   00:00
Vine vacanţa!
Sursa foto: /123RF

Ultima săptămână de şcoală, ultimele zile de reguli şi teme! În sfârşit, vine vacanţa de vară, vin distracţia şi aventura. În tabere, în concediu cu părinţii, la bunici.... Organizaţi cele trei luni în aşa fel încât vacanţa să fie de neuitat!



Eliberaţi de restricţiile programului riguros din timpul şcolii, de grijile legate de teme şi alte îndatoriri şcolare, copiii aşteaptă cu sufletul la gură vacanţa de vară, cu timp liber la discreţie, cu relaxare şi aventuri. Părinţii, în schimb, trebuie să se gândească la activităţile cu care să umple acest timp liber. "Am putea să-i cerem copilului să întocmească un calendar al vacanţei, în care să puncteze diferite evenimente: zile de naştere ale membrilor familiei, data călătoriilor, trei lucruri pe care ar dori să le facă în această vară împreună cu fratele sau altă persoană din familie/anturaj, evenimentele la care ar putea participa întreaga familie. Trebuie să consacrăm o dată şi un timp anume acestor evenimente şi în acest mod vom reuşi să-i îmbunătăţim abilităţile organizatorice şi logica", potrivit psihologului Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Un asemenea plan este benefic, mai ales în situaţiile în care părinţii nu pot organiza concedii deosebite, costisitoare şi copilul riscă să se plictisească întreaga vară în faţa televizorului şi a calculatorului.

În concediu cu părinţii
Chiar dacă bugetul nu vă permite concedii luxoase, este important pentru copil să creaţi an de an un ritual al concediului în familie. Că mergeţi trei zile la munte sau şapte zile la mare, vacanţa în familie este o experienţă specială, care consolidează relaţia dintre părinţi şi copil, indiferent de vârsta pe care o are. "Ar fi bine să nu ne lăsăm furaţi de grijile cotidiene şi să dedicăm timp şi energie unui concediu în familie vara, căci beneficiile sunt mari", spune psihologul Oana-Maria Udrea.

Implicaţi-l în pregătiri
Sigur că organizarea vacanţei trebuie să ţină cont de obligaţiile de serviciu ale părinţilor, de buget, de interesele şi aspiraţiile fiecărui membru al familiei, de evenimentele din cadrul familiei, de structura familiei (părinţi singuri sau familii cu copii foarte mici). Dar, dincolo de aceste aspecte, părinţii trebuie să aibă în vedere că şi copilul ar trebui să aibă ceva de spus în ce priveşte organizarea vacanţei. "Ar trebui să organizăm un consiliu de familie în care să discutăm despre opţiunile pentru vacanţă. Cu atât mai mult, copilul de vârstă şcolară ar trebui implicat în aceste planuri şi, chiar dacă decizia de a merge într-o destinaţie sau alta nu-i aparţine în cele din urmă, ar trebui să-l implicăm în pregătirea plecării", recomandă psihologul Oana-Maria Udrea. Copiii sunt întotdeauna bucuroşi când au posibilitatea de a face pregătirile pentru vacanţă, iar părinţii nu trebuie să ezite să-i responsabilizeze în acest sens. Implicarea lor este importantă pentru comunicarea din interiorul familiei şi pentru plăcerea cu care savurează concediul cu părinţii. Captaţi-le interesul rugându-i să se documenteze cu privire la destinaţie, la obiective turistice de acolo, să găsească o hartă, să facă o selecţie de melodii pentru drum etc.

Tabăra, obligatorie
Taberele sunt extraordinar de importante în dezvoltarea copilului, fiindcă presupun o mai mare asumare a autonomiei. În tabără, copilul are posibilitatea să-şi manifeste diferite abilităţi, să se descurce (oarecum) pe cont propriu şi să-şi construiască astfel încrederea în sine. "De la pregătirea bagajului, alegerea hainelor şi până la descoperirea de noi interese, persoane, experienţe de relaţionare şi de adaptare la situaţii noi - toate aceste lucruri sunt benefice pentru copil", potrivit specialistului. În ultimii ani, au apărut şi în România tabere tematice, care pot fi adaptate preocupărilor copilului: de limbi străine, religie, sport...

La bunici
Dacă decidem să trimitem copilul la bunici în vacanţă, trebuie să ne gândim la confortul emoţional al copilului. Deşi majoritatea copiilor se simt foarte bine la bunici, fiindcă au o mai mare libertate, unii dintre ei s-ar putea simţi abandonaţi dacă sunt lăsaţi la bunici pentru mai mult timp. "Înainte de plecare, trebuie să încercăm să-l pregătim, să discutăm cu el despre dificultăţile pe care le-ar putea întâmpina. Pe durata vacanţei, părinţii ar trebui să găsească o modalitate de a menţine în permanenţă legătura cu ei şi să îi viziteze suficient de des", atrage atenţia psihologul.

Un eveniment obişnuit poate căpăta semnificaţii aparte pentru copil, dacă ştiţi cum să-l "îmbrăcaţi". Organizaţi o cină indiană, de exemplu, şi cereţi copilului ca, în zilele premergătoare, să pregătească un costum şi să se documenteze cu privire la obiceiurile indiene. Astfel, el va savura experienţa mai intens, noi vom reuşi să îi stârnim interesul pentru cunoaştere şi-i vom îmbogăţi cultura, potrivit psihologului Oana-Maria Udrea. Pregătiri similare se pot face şi pentru vizitarea unui muzeu.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Mai toţi părinţii se tem că micuţul lor nu se va adapta în tabără şi ezită să-i lase din acest motiv, mai ales dacă sunt la prima experienţă de acest fel. Dacă au incertitudini, îl pot testa cu ceva timp înainte de plecare, lăsându-l să rămână peste noapte la nişte prieteni sau să meargă într-o excursie de o zi cu colegii, dar însoţiţi de un adult. "În cazul în care copilul este timid, necomunicativ, trebuie să-l pregătim pentru o experienţă de acest gen discutând cu el despre situaţiile când va trebui să ia singur unele decizii. Dacă nu vrea să meargă în tabără, nu trebuie să-l forţăm, în ideea că îl călim", atrage atenţia psihologul Oana-Maria Udrea.

×
Subiecte în articol: părinţii sanatatea copilului