x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Virusul herpetic ne pandeste de mici

Virusul herpetic ne pandeste de mici

12 Apr 2006   •   00:00

Adolescentii se pomenesc cu niste vezicule in jurul buzei. Pielea se inroseste, veziculele se rup si raspandesc un lichid, dupa care apare crusta. Calvarul dureaza pana la zece zile. In aceste cazuri, medicul pune diagnosticul de herpes labial, frecvent intalnit la tineri. El este provocat de virusul herpes simplex tipul 1 (HSV-1). Acest virus este usor diferit de virusul herpes genital tipul 2 (HSV-2). Ca toate bolile virale, herpesul labial este foarte contagios si sever in manifestari. In unele cazuri, el poate pune chiar viata in pericol.

Practic, orice persoana se poate contamina cu virusul herpesului labial, dar nu este obligatoriu ca la toate sa apara leziunile herpetice. Sunt situatii cand leziunile nu apar niciodata. In 90% din cazuri, virusul e linistit si eventual provoaca o stare usoara de oboseala. Dar in 10% din cazuri, simptomele obliga consultarea medicului. Trebuie sa stim insa ca, asa cum se intampla cu majoritatea virusurilor si bacteriilor, persoanele surpinse de microbi cu garda jos, adica au sistemul imunitar slabit sunt cele mai vulnerabile.

Mai trebuie spus ca, in primii trei ani de viata, copiii fac o forma de herpes numita stomatita herpetica primara. Acesti copilasi au corpul incins de febra si vezicule in jurul gurii. E clar ca virusul isi face de cap. Si pana la aparitia leziunilor, adica inainte cu vreo cateva ore, chiar doua zile de la contaminare, in coltul gurii simtim mancarime, usturime si arsura. Mai mult, exista senzatia de amorteala asociata cu durere.

Tratament

Din pacate, medicamentele nu vindeca, ci doar reduc intensitatea simptomelor si previn recaderile. Medicul va prescrie tratamentul in functie de o serie de elemente, diferite de la pacient la pacient: antecedente, severitatea simptomelor si a leziunilor etc. In general se administreaza creme topice sau unguente, antivirale oral. In situatii deosebite, copiilor de varsta mica, dar si adultilor cu sistemul imunitar prabusit li se pot indica si antibiotice. Dermatologii avertizeaza ca terapiile complementare pot completa, dar in nici un caz nu se pot substitui tratamentelor medicale. O oarecare calmare a formelor de manifestare a herpesului se poate obtine prin administrarea de vitamina C sau folosirea balsamului cu lamaie.

Pe langa tratamentul indicat de medic, sunt si masuri care respectate, chiar daca nu fac minuni, cel putin nu accentueaza raul provocat de virus. Cu un prosop umezit in apa rece, curata tamponam dimineata, la pranz si seara, aproximativ o jumatate de ora, zona gurii pentru a calma durerea si a limita roseata. Nu vom apela la aspirina, ci la acetaminofen pentru a scapa de durere. Vom evita citricele, bauturile acidulate, fructele crude si, dupa ce am mancat, trebuie sa folosim solutii indicate de medic sau farmacist pentru igienizarea cavitatii bucale.

Greseli

Exista tendinta mai ales la adolescente de a ascunde leziunile ce-i drept neplacute la vedere sub un machiaj gros din fond de ten si pudra. Nu numai ca aspectul inestetic este accentuat, dar acest machiaj nu face decat sa faciliteze suprainfectarea si sa prelungeasca perioada de cicatrizare a leziunilor. Pentru ca trebuie bine stiut ca, in conditiile in care inca nu exista un tratament medical care sa vindece definitiv infectia cu HSV-1, sunt foarte importante regulile de igiena. Atat vara, cat si iarna, persoanele cu herpes labial trebuie sa se protejeze contra ultravioletelor cu ajutorul unor creme care formeaza un ecran total.

UNDE E PREZENT. Herpesul sau leziunile herpetice nu se limiteaza la zona buzelor. El se manifesta frecvent in jurul gurii, al narilor, dar si in interiorul gurii sau al gatului, pe gingii... Herpesul labial se transmite prin contact direct cu leziunile sau secretiile herpetice. Virusul herpetic este prezent chiar si in saliva, secretii nazale, lacrimi. Pentru a reduce riscul extinderii virusului si in alte parti ale corpului, trebuie evitata atingerea directa a leziunilor.

CUM EVITAM CONTAMINAREA. Mainile trebuie bine spalate dupa contactul cu veziculele herpetice. Nu incercati sa spargeti veziculele. Evitati folosirea lenjeriei, a prosoapelor, a obiectelor de toaleta in comun cu o persoana care are herpes. Daca sunteti racit, folositi batiste de hartie. Luati masuri de protejare a ochilor din calea virusului. Nu imbratisati, dar mai ales nu sarutati nou-nascuti, varstnici sau persoane cu probleme imunitare, deoarece sunt hipersensibile la virusul herpetic.

CAUZE. Primul contact cu virusul herpesului labial are loc frecvent la copilul de varsta mica. Oboseala prelungita, o infectie virala sau microbiana pe fondul alterarii rezistentei imunitare, febra, o extractie dentara, unele medicamente, alimentatia dezechilibrata, frigul, soarele sau solarele, tulburarile hormonale sunt factori care pot contribui la aparitia herpesului labial. Unele femei sunt expuse pericolului contaminarii cu virusul herpetic in perioada ciclului.
×
Subiecte în articol: virusul sănătatea adolescentului labial