x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 10 zile fără televizor

10 zile fără televizor

de Steluta Indrei    |    25 Mai 2008   •   00:00
10 zile fără televizor

Într-o şcoală din Strasbourg se derulează un experiment unic în Europa. 250 de elevi s-au angajat să renunţe timp de 10 zile la televizor, DVD, calculator, jocuri video.

CONCURS - Reducerea violenţei în şcoli

Într-o şcoală din Strasbourg se derulează un experiment unic în Europa. 250 de elevi s-au angajat să renunţe timp de 10 zile la televizor, DVD, calculator, jocuri video.

Fără emisiuni la televizor, fără filme la DVD, fără internet, fără jocuri la playstation! Nu este o pedeapsă, ci un concurs la care participă de bunăvoie 250 de elevi, cu vîrste între 6 şi 11 ani, de la şcoala Ziegelwasser din Strasbourg. “Va fi o competiţie a elevilor contra unui singur duşman – ecranul –, care exercită o mare putere de seducţie asupra tuturor. De aceea, se anunţă un demers destul de greu”, a explicat directorul şcolii. El promite însă că acest experiment nu este obligatoriu şi nu se va încheia cu nici o sancţiune în cazul copiilor care nu rezistă tentaţiei pe parcursul celor 10 zile. Ei vor pierde însă concursul.

Ideea, o premieră absolută în Europa, a fost importată din Statele Unite. Ea s-a născut la începutul anilor ’90 şi a fost pusă în practică prima dată la San Jose. De atunci, campania “TV Free Week” este reluată anual în numeroase şcoli americane. Concluziile centralizate în fiecare an de o echipă de cercetători de la Universitatea din California dovedesc nu numai că elevii pot supravieţui 10 zile fără ecran, dar mai ales că actele de violenţă se reduc cu 40% în şcolile care iau parte la experiment.

SEMNAL DE ALARMĂ. Institutul european Eco-Conseil, care coordonează acţiunea din şcoala franceză, a preluat ideea de la americani după ce a efectuat un studiu cu rezultate alarmante. “Elevii din clasele primare petrec anual 1.200 de ore în faţa televizorului şi calculatorului şi 800 de ore la şcoală. La 11 ani, un copil a văzut deja aproximativ 8.000 de crime la televizor. Tot la această vîrstă, 50%-60% dintre copii au avut acces la imagini pornografice pe internet”, se arată în raportul Institutului Eco-Conseil.

Cei 250 de elevi nu sînt privaţi brusc de televizor şi calculator. Experimentul a fost pregătit cu atenţie, pentru că mulţi dintre ei sînt dependenţi de aceste obiecte şi ar putea intra în sevraj. Asta înseamnă că, în lipsa televizorului şi calculatorului, copiii ar putea avea stări de nelinişte, anxietate, poftă exagerată de mîncare sau, dimpotrivă, lipsa apetitului. Pentru a preveni asemenea efecte adverse, copiii participanţi la studiu au urmat cursuri de consiliere terapeutică, astfel încît să limiteze treptat timpul petrecut în faţa unui ecran. De asemenea, au fost învăţaţi să descifreze mesajele jocurilor video violente, ale spoturilor publicitare... Pe parcursul celor 10 zile, cît vor încerca să nu deschidă televizorul, calculatorul, consola de jocuri, copiii ţin un jurnal în care notează ce fac în lipsa acestor tentaţii. Cercetătorii de la Eco-Conseil vor analiza consemnările elevilor şi, pe baza acestora, vor recomanda Guvernului francez o serie de măsuri privind reducerea timpului petrecut de copii în faţa ecranelor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă