x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 16 porunci pentru a te menţine sănătoasă!

16 porunci pentru a te menţine sănătoasă!

31 Mar 2009   •   00:00
16 porunci pentru a te menţine sănătoasă!

Ştiaţi că femeile care beau câte un pahar de vin pe zi sunt mai expuse contractarii unei forme de cancer decât cele abstinente? Ei bine, aceasta este concluzia-soc a celui mai recent studiu privind alcoolul si cancerul, realizat pe un milion de reprezentante ale sexului frumos.



Studiul apartine unor cercetatori de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie si are la baza un sondaj în care au fost implicate femei cu vârste de la 50 de ani în sus.

Cercetătorii britanici au demarat proiectul în 1996 cu scopul de a stabili cauzele unor boli grave precum cancerul. Iată cele mai importante lucruri pe care toate femeile ar trebui să le cunoască:

1.   Nu folosi prea multe produse chimice de igienă!
Circa 30% dintre femeile britanice nu se spala pe mâini îndeajuns de bine pentru a avea o buna igiena. Potrivit Scolii de Medicina si Igiena Tropicala din Londra, apa si sapunul sunt suficiente. Folosirea în exces a produselor anti-bacteriene poate fi daunatoare. Microbiologul american Mary Ruebush, autoarea studiului "De ce este buna murdaria", ne avertizeaza ca daca ne vom spala în exces trupul, nu vom face decât sa afectam echilibrul bicrobian al corpului, permitând astfel agentilor patogeni sa ne afecteze sanatatea.

2. Ia anticonceptionale!
Îti va diminua riscul aparitiei cancerului ovarian. În plus, femeile care iau anticonceptionale vor fi protejate cel putin 30 de ani dupa ce se vor opri. Studiul a aratat ca la o femeie care a luat anticonceptionale timp de 5 ani de zile, riscul de cancer ovarian s-a redus cu 20%. Daca vei lua anticonceptionale 15 ani, riscul se va reduce la jumatate!

3. Bea ceai negru!
Gingiile inflamate sunt un factor major în aparitia bolilor de inima. Microbii din gura pot crea mici cheaguri de sânge, care pot cauza îngustarea arterelor, ceea ce poate duce la infarctul miocardic. Cum bolile cardiovasculare ucid mai mai multe femei decât cancerul de sân, este esential ca gingiile sa fie sanatoase. Una dintre cele mai bune metode de a lupta si a reduce aparitia microbilor în cavitatea bucala este consumul de ceai negru.

4. Luati acid folic!
Este un supliment care ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale. Trebuie sa luati 400 micrograme în pimele 12 saptamâni de sarcina. În plus, reduce riscul aparitiei degenerarii maculare, care apare atunci când tesuturile retiniene îmbatrânesc si care poate duce la orbire. Cercetatorii au demonstrat ca acidul folic, luat cu vitaminele B6 si B12, reduce riscul aparitiei anemiei.

5. Evitati bauturile dietetice!
De cele mai multe ori, acestea contin acid fosforic, folosit pentru a aromatiza bautura (este etichetat ca E338).  Dar, s-a dovedit ca acidul fosforic interfereaza cu absorbtia de calciu. Potrivit studiului, exista o anumita legatura între bauturile dietetice si densitatea minerala scazuta din oase la femeile în vârsta. Societatea Nationala de Osteoporoza recomanda femeilor sa nu consume bauturi carbogazoase.

6. Nu fumati!
Femeile care nu fumeaza sunt protejate împotriva cancerului pulmonar si a celui de col uterin. Cele care au acest obicei sunt de doua ori mai expuse acestor boli. În plus, fumatul afecteaza sistemul imunitar. Asadar, daca vreti sa fiti sanatoase, nu mai fumati!


7. Stai la soare daca vrei copii...
O cauza majora a infertilitatii la femei este sindromul de ovar polichistic. Multe dintre femeile care sufera de acest sindrom sau care nu au ovulatie au deficit de vitamina D. Pentru ca multe femei se tem de expunerea la soare din cauza aparitiei bolilor de piele, este bine de stiu ca razele ultraviolete sunt principala noastra sursa de vitamina D. Expunerea, timp de 20 de minute pe zi, poate fi îndeajuns pentru a ne putea "procura" aceasta importanta vitamina.


8. ...Dar fii atenta la ce medicamente iei!
Unele medicamente prescrise pot face pielea mai sensibila la lumina soarelui. Acestea includ antibiotice împotriva diabetului, anticonceptionalele, anti-inflamatoare, inclusiv ibuprofen si chiar medicamente împotriva acneei.


9.  Manânca mai multe banane
Un sfert dintre femeile de vârsta mijlocie sufera de depresie sau anxietate. Depresia este legata de nivelul scazut al serotoninei, a "hormonului fericirii". Deficitul de serotonina este adesea cauzat de lipsa de aminoacizi, cum ar fi triptofanul - pe care organismul nu-l poate produce el însusi. Caroline Longmore, autoarea cartii despre secretul serotoninei, considera ca cea mai buna modalitate de a stoca serotonina este de mânca o multime de alimente bogate în triptofan, cum ar fi brânza si banane. Ea sugereaza sa mâncam între patru si unsprezece banane pe saptamâna.


10.  Nu bea alcool
Una dintre principalele concluzii ale studiului este ca un singur pahar de vin pe zi poate creste riscul aparitiei cancerului de sân.  Studiul a aratat de asemenea, ca riscul aparitiei oricarui tip de cancer s-a ridicat odata cu cresterea consumului de alcool.


11.  Fa cel putin doi copii pâna împlinesti 30 de ani!
Studiul a constatat ca la femeile care au copii pâna la împlinirea vârstei de 30 de ani riscul dezvoltarii cancerului de sân este diminuat cu 7%, comparativ cu alte femei. În plus, cu cât alaptezi mai mult timp, cu atât riscul este mai mic. Un recent studiu suedez a aratat, de asemenea, ca femeile care alapteaza pe o perioada mai lunga de timp au sanse mai mici sa faca artrita reumatoida. Cercetatorii nu gasit înca o explicatie a acestui fenomen.


12. Fa exercitii cu greutati!
70 la suta dintre femei sufera de dureri de spate într-o anumită perioadă din viaţa lor. Cea mai buna metodă de tratare a acestor dureri sunt exerciţiile cu greutăţi. Acestea ajută la consolidarea întregului organism, inclusiv a muşchilor abdominali.


13  Pazeste-te de balonare!
Nu este vorba doar de urât si de inconfortabil. Un stomac umflat ar putea indica o reala problema de sanatate, cum ar fi sindromul intestinului iritabil sau boala lui Crohn, o afectiune inflamatorie cronica, care poate necesita interventie chirurgicala. Poate fi chiar si un simptom al cancerului ovarian. Dar un studiu recent al  dr. Clare Bankhead a constatat ca nu mai putin de 86 la suta din femeile diagnosticate de catre un specialist cu cancerul ovarian s-au dovedit a fi avut umflari persistente ale abdomenului - balonare.


14   Fa sex de 200 de ori pe an!
Mehmet Oz, un cardiolog american, profesor la Universitatea Columbia, spune: "Daca aveti mai mult de 200 de orgasme pe an, va puteti reduce vârsta fiziologica cu 6 ani". Aceasta statistica extraordinara se bazeaza pe un sondaj de opinie efectuat în functie de sex, vârsta si starea de sanatate.
dailymail.co.uk

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă femeile riscul