x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

20 de motive pentru a renunţa la pâine

1
10 Sep 2012 - 14:46

Paine, paste, cereale pentru mic dejun – pe toate le-am putea baga in aceeasi categorie, dar ar fi fost un titlu prea lung, iar lumea consuma mai ales paine, sub diverse forme. Desigur, nu doar graul este vizat in probleme de alimentatie sanatoasa, ci si alte cereale cu gluten: ovaz, secara, spelta, durum, kamut, dar chiar si cereale fara gluten: orez, porumb, care ar trebui si ele consumate cu moderatie. Toti savuram cu placere o felie de paine cu unt, dar unele placeri ar trebui rarite sau evitate.

Nutritionistul Cristian Margarit ne da 20 de motive intemeiate pentru a diminua consumul de paine:



1. Painea ingrasa. Sub orice forma, din orice tip de faina, fie alba sau integrala, consumul de paine adauga calorii goale, fara beneficii evidente in hranirea organismului. Presupusele “vitamine si minerale' din cereale pot fi obtinute din alimente mult mai dense micronutritiv: legume, seminte, nuci. Chiar si carne, peste sau oua.

2. Graul contine gliadina, o glicoproteina (prolamina) similara opioizilor ce provoaca dependenta si creste apetitul pentru a manca nu doar mai multa paine, ci si alti carbohidrati. Graul din alimentatia moderna contine chiar mai multe prolamine deoarece acestea ajuta la cresterea aluatului si painii si sunt considerate mai utile in panificatie. In multe produse este adaugat separat gluten.

3. Graul are un indice glicemic (IG) ridicat, crescand riscul de diabet. Diabeticii ar trebui sa evite toate produsele din grau. Diabetul este indus si prin mecanisme hormonale si imunitare activate de grau. Provoaca foame si vei manca mai mult fara sa iti dai seama.

4. Graul contine lectine – mecanisme de autoaparare ale plantei impotriva daunatorilor, care impiedica digestia completa si produc daune importante la nivelul sistemului digestiv.

5. Aglutinina din germenul de grau este cea mai periculoasa dintre lectine. Favorizeaza aparitia bolilor autoimune precum Lupus, scleroza multipla, tiroida autoimuna, Chron, vitiligo, psoriazis.

6. Aglutinina din germenul de grau poate produce cardiotoxicitate, neurotoxicitate si inflamatie.

7. Impiedica buna digestie si asimilare a proteinelor din alimentatie prin inhibitorii de proteaze continuti. De unde si balonarile frecvente.

8. Daca doriti fibre, acestea pot fi obtinute cu usurinta prin consumul de legume, nuci, seminte si fructe. Conteaza calitatea si provenienta fibrelor consumate. Nu toate fibrele sunt sanatoase.

9. Consumul de grau poate agrava starile depresive si anxietatea prin alterarea productiei de serotonina. Da somnolenta contracarata de cei mai multi prin folosirea altui drog: cofeina.

10. Graul modern, si nu doar graul, ci majoritatea cerealelor, este foarte deosebit de graul de la inceputurile agriculturii. Daca omul nu era adaptat nici consumului de grau nemodificat, acum este cu atat mai putin adaptat consumului de grau modificat pentru a satisface nevoile din panificatie.

11. Amilopectina de tip A creste colesterolul LDL (colesterolul rau). Dietele bogate in amilopectina si alte tipuri de amidon pot duce la steatoze hepatice.

12. Amilopectina de tip A creste grasimea abdominala si nivelul de estrogen. Exista studii care arata ca femeile cu o dieta bogata in cereale au un risc crescut pentru cancer la san.

13. Consumul de grau scade nivelul de testosteron, creste estrogenul si poate provoca ginecomastie (sani la barbati).

14. Dupa introducerea consumului de cereale si in special de grau, sanatatea oamenilor a fost subrezita treptat: carii, oase fragile, boli de imunitate.

15. Drojdia folosita la cresterea painii este legata de probleme de sanatate precum: Candida, virusul Epstein-Barr, boli inflamatorii. Este interesant ca atunci cand se combina amidonul din faina cu zahar si drojdie, in organism rezulta alcool, ce provoaca efecte nedorite la nivelul ficatului, creierului, sistemului vascular. Desigur candidoza atrage dupa sine multe alte probleme de sanatate, producand o stare inflamatorie in organism, inflamatia fiind atat cauza cat si efect aferente multor boli.

16. Acrilamida este un compus toxic ce se formeaza in momentul coacerii si prajirii anumitor alimente. In paine, acrilamida poate fi gasita in coaja – cu cat este mai rumenita, cu atat are mai multa acrilamida. Painea prajita contine cantitati si mai mari.

17. Acidul fitic din cereale blocheaza absorbtia de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc), afecteaza absorbtia lipidelor si proteinelor si inhiba anumite enzime care ajuta la digestia alimentelor. Acdiul fitic poate fi una dintre cauzele anemiei. Fermentarea cerealelor reduce nivelul de acid fitic, facand cerealele mai digerabile, painea avand un indice glicemic mai redus, dar nu elimina acidul fitic si nu indeparteaza celelalte probleme ale graului enumerate in articol. Exista si teorii care afirma ca acidul fitic este de ajutor in eliminarea unor substante toxice din organism (cei cu exces de fier sau pietre la rinichi), dar nu consideram ca presupusele beneficii cantaresc mai mult decat elementele cu efecte negative asupra sanatatii si oricum, acidul fitic poate fi intalnit si in alte alimente decat cerealele.

18. Glutenul este o proteina gasita in grau, dar nu numai, ce irita sistemul digestiv, atat la om cat si la animale si nu doar in cazul celor cu boala celiaca (intoleranta la gluten). Are efecte similare cu ale lectinelor.

19. Painea biblica sau painea lui Ezekiel a fost initial facuta cu o proportie mare de leguminoase fermentate, seminte si mai putine cereale. Desi leguminoasele, incoltite sau fermentate pot prezenta probleme pentru cei cu predispozitie pentru boli autoimune, se considera ca aceasta paine era oricum cu mult mai sanatoasa decat painea care se consuma astazi.

20. Pe langa problemele deja enumerate, atunci cand cumparati paine din magazin trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte: graul a fost tratat cu pesticide si solul “ajutat' cu ingrasaminte chimice, iar aceste pesticide se traduc nu numai prin toxic, dar si prin xenoestrogeni; in fabricarea painii se folosesc tot felul de aditivi, coloranti pentru a “ajuta' aspectul si gustul acesteia; de multe ori in paine se adauga si mai mult gluten pentru a o face mai pufoasa si mai gustoasa.


 



Mai multe titluri din categorie

Comisia Europeană achiziționează un tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Comisia Europeană achiziționează un tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19
Comisia Europeană (CE) a anunțat semnarea unui contract-cadru de achiziții publice comune cu compania Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab (VIR-7831), o terapie experimentală cu anticorpi...

Principalele avantaje ale antrenamentelor efectuate pe biciclete eliptice

Principalele avantaje ale antrenamentelor efectuate pe biciclete eliptice
Galerie Foto Bicicleta eliptică este în mod obișnuit considerată dificil de utilizat și plictisitoare față de o banda de alergare sau de o bicicleta fitness. Adevărul este insă că antrenamentele pe acest aparat cardio duce...

Vaccinul anti COVID-19 produs de Moderna va fi administrat copiilor de peste 12 ani din Italia

Vaccinul anti COVID-19 produs de Moderna va fi administrat copiilor de peste 12 ani din Italia
Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani poate începe în Italia și cu serul Moderna. Agenţia Italiană a Medicamentului (AIFA) a autorizat,, miercuri, vaccinul Moderna pentru această categorie...

România va adminstra vaccinul Moderna pentru copiii de peste 12 ani

România va adminstra vaccinul Moderna pentru copiii de peste 12 ani
România va administra și tinerilor de peste 12 ani vaccinul produs de compania americană Moderna, a anunțat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță. „Din data de 2...

70% dintre adulții din UE au fost vaccinați anti COVD-19 cu cel puțin o doză

70% dintre adulții din UE au fost vaccinați anti COVD-19 cu cel puțin o doză
70% dintre adulții din UE au fost vaccinați cu cel puțin o doză, iar 57% sunt protejați cu ambele doze, a anunțat Comisia Europeană. Marți a fost atins pragul de 70% din populația adultă care a primit cel...

BioNTech vrea să dezvolte un vaccin împotriva malariei

BioNTech vrea să dezvolte un vaccin împotriva malariei
Producătorul de mediicamente german BioNTech vrea să dezvolte un tratament împotriva malariei pe baza tehnologiei ARN mesager. Un studiu clinic va începe până la sfârșitul anului viitor, scrie...

Chelie timpurie? Transplantul de păr în clinica Dr. Felix Hair Implant poate fi soluție

Chelie timpurie? Transplantul de păr în clinica Dr. Felix Hair Implant poate fi soluție
Spunem despre păr că este podoabă capilară, iar în cazul femeilor părul lung, bogat și bine întreținut este și o armă a seducției. Iar când acesta lipsește cu desăvârșire, efectiv nu ai cum să nu observ...

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate

Tot ce trebuie să știi despre suplimentele pentru imunitate
Galerie Foto Corect și normal ar fi ca fiecare persoană să aibă o dietă echilibrată, care să conțină legume și fructe colorate, însă atunci când stilul de viață nu îți permite o alimentație atât de echilibrată...

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 

 Alimente care ajută la normalizarea glicemiei 
O glicemie mai mare indică, de obicei, prezența diabetului. Dar asta nu înseamnă că nu e important să încercăm să ne menținem glicemia oricum la un nivel normal, ceea ce se poate face și fără medicamente,...

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta

Răzvan Cherecheș spune că sunt diferențe mici în eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș anunță că sunt diferențe mici în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la varianta Delta. El a analizat un studiu publicat în The New England Journal of...

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale

Vizita la dentist după pandemie: ce s-a schimbat la felul în care decurg tratamentele orale
Cabinetele stomatologice și-au regândit activitatea în ultimele luni; după ce serviciile dentare au fost sistate pe o perioadă de câteva luni anul trecut, privim cu alți ochi stomatologia - ne dăm seama, în...

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate

Ce spun autoritățile despre infectarea cu COVID-19 a persoanelor vaccinate
Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare în rândul persoanelor vaccinate. Vaccinur...

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism

Studiu: Anticorpii la virusul SARS-CoV-2 persistă peste nouă luni în organism
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 se mențin în organism peste 9 luni, este concluzia cercetării realizate de Imperial College London şi Universităţii din Padova, publicat în...

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

60% dintre bolnavii COVID-19 internaţi în spitalele din Marea Britanie sunt vaccinați. Ce spune Valeriu Gheorghiţă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, oferă explicații pentru informațiile vehiculate recent, potrivit cărora 60% dintre bolnavii de COVID internaţi în spitalele britanice...

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății

Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății
Lista medicamentelor esențiale a fost aprobată de ministrul Sănătății. Ioana Mihăilă spune că aproximativ 1.000 de medicamente esențiale vor fi decontate 100%. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a...
Serviciul de email marketing furnizat de