x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

20 de motive pentru a renunţa la pâine

1
10 Sep 2012 - 14:46

Paine, paste, cereale pentru mic dejun – pe toate le-am putea baga in aceeasi categorie, dar ar fi fost un titlu prea lung, iar lumea consuma mai ales paine, sub diverse forme. Desigur, nu doar graul este vizat in probleme de alimentatie sanatoasa, ci si alte cereale cu gluten: ovaz, secara, spelta, durum, kamut, dar chiar si cereale fara gluten: orez, porumb, care ar trebui si ele consumate cu moderatie. Toti savuram cu placere o felie de paine cu unt, dar unele placeri ar trebui rarite sau evitate.

Nutritionistul Cristian Margarit ne da 20 de motive intemeiate pentru a diminua consumul de paine:



1. Painea ingrasa. Sub orice forma, din orice tip de faina, fie alba sau integrala, consumul de paine adauga calorii goale, fara beneficii evidente in hranirea organismului. Presupusele “vitamine si minerale' din cereale pot fi obtinute din alimente mult mai dense micronutritiv: legume, seminte, nuci. Chiar si carne, peste sau oua.

2. Graul contine gliadina, o glicoproteina (prolamina) similara opioizilor ce provoaca dependenta si creste apetitul pentru a manca nu doar mai multa paine, ci si alti carbohidrati. Graul din alimentatia moderna contine chiar mai multe prolamine deoarece acestea ajuta la cresterea aluatului si painii si sunt considerate mai utile in panificatie. In multe produse este adaugat separat gluten.

3. Graul are un indice glicemic (IG) ridicat, crescand riscul de diabet. Diabeticii ar trebui sa evite toate produsele din grau. Diabetul este indus si prin mecanisme hormonale si imunitare activate de grau. Provoaca foame si vei manca mai mult fara sa iti dai seama.

4. Graul contine lectine – mecanisme de autoaparare ale plantei impotriva daunatorilor, care impiedica digestia completa si produc daune importante la nivelul sistemului digestiv.

5. Aglutinina din germenul de grau este cea mai periculoasa dintre lectine. Favorizeaza aparitia bolilor autoimune precum Lupus, scleroza multipla, tiroida autoimuna, Chron, vitiligo, psoriazis.

6. Aglutinina din germenul de grau poate produce cardiotoxicitate, neurotoxicitate si inflamatie.

7. Impiedica buna digestie si asimilare a proteinelor din alimentatie prin inhibitorii de proteaze continuti. De unde si balonarile frecvente.

8. Daca doriti fibre, acestea pot fi obtinute cu usurinta prin consumul de legume, nuci, seminte si fructe. Conteaza calitatea si provenienta fibrelor consumate. Nu toate fibrele sunt sanatoase.

9. Consumul de grau poate agrava starile depresive si anxietatea prin alterarea productiei de serotonina. Da somnolenta contracarata de cei mai multi prin folosirea altui drog: cofeina.

10. Graul modern, si nu doar graul, ci majoritatea cerealelor, este foarte deosebit de graul de la inceputurile agriculturii. Daca omul nu era adaptat nici consumului de grau nemodificat, acum este cu atat mai putin adaptat consumului de grau modificat pentru a satisface nevoile din panificatie.

11. Amilopectina de tip A creste colesterolul LDL (colesterolul rau). Dietele bogate in amilopectina si alte tipuri de amidon pot duce la steatoze hepatice.

12. Amilopectina de tip A creste grasimea abdominala si nivelul de estrogen. Exista studii care arata ca femeile cu o dieta bogata in cereale au un risc crescut pentru cancer la san.

13. Consumul de grau scade nivelul de testosteron, creste estrogenul si poate provoca ginecomastie (sani la barbati).

14. Dupa introducerea consumului de cereale si in special de grau, sanatatea oamenilor a fost subrezita treptat: carii, oase fragile, boli de imunitate.

15. Drojdia folosita la cresterea painii este legata de probleme de sanatate precum: Candida, virusul Epstein-Barr, boli inflamatorii. Este interesant ca atunci cand se combina amidonul din faina cu zahar si drojdie, in organism rezulta alcool, ce provoaca efecte nedorite la nivelul ficatului, creierului, sistemului vascular. Desigur candidoza atrage dupa sine multe alte probleme de sanatate, producand o stare inflamatorie in organism, inflamatia fiind atat cauza cat si efect aferente multor boli.

16. Acrilamida este un compus toxic ce se formeaza in momentul coacerii si prajirii anumitor alimente. In paine, acrilamida poate fi gasita in coaja – cu cat este mai rumenita, cu atat are mai multa acrilamida. Painea prajita contine cantitati si mai mari.

17. Acidul fitic din cereale blocheaza absorbtia de minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc), afecteaza absorbtia lipidelor si proteinelor si inhiba anumite enzime care ajuta la digestia alimentelor. Acdiul fitic poate fi una dintre cauzele anemiei. Fermentarea cerealelor reduce nivelul de acid fitic, facand cerealele mai digerabile, painea avand un indice glicemic mai redus, dar nu elimina acidul fitic si nu indeparteaza celelalte probleme ale graului enumerate in articol. Exista si teorii care afirma ca acidul fitic este de ajutor in eliminarea unor substante toxice din organism (cei cu exces de fier sau pietre la rinichi), dar nu consideram ca presupusele beneficii cantaresc mai mult decat elementele cu efecte negative asupra sanatatii si oricum, acidul fitic poate fi intalnit si in alte alimente decat cerealele.

18. Glutenul este o proteina gasita in grau, dar nu numai, ce irita sistemul digestiv, atat la om cat si la animale si nu doar in cazul celor cu boala celiaca (intoleranta la gluten). Are efecte similare cu ale lectinelor.

19. Painea biblica sau painea lui Ezekiel a fost initial facuta cu o proportie mare de leguminoase fermentate, seminte si mai putine cereale. Desi leguminoasele, incoltite sau fermentate pot prezenta probleme pentru cei cu predispozitie pentru boli autoimune, se considera ca aceasta paine era oricum cu mult mai sanatoasa decat painea care se consuma astazi.

20. Pe langa problemele deja enumerate, atunci cand cumparati paine din magazin trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte: graul a fost tratat cu pesticide si solul “ajutat' cu ingrasaminte chimice, iar aceste pesticide se traduc nu numai prin toxic, dar si prin xenoestrogeni; in fabricarea painii se folosesc tot felul de aditivi, coloranti pentru a “ajuta' aspectul si gustul acesteia; de multe ori in paine se adauga si mai mult gluten pentru a o face mai pufoasa si mai gustoasa.


 



Mai multe titluri din categorie

Ce băutură scade tensiunea arterială

Ce băutură scade tensiunea arterială
Presiunea sângelui poate fi influențată de alimentație. Așadar, ești conștient ce consumi ? Pentru că un anumit tip de băutură ajută la scăderea tensiunii arteriale sistoliice și diastolice,...

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...
Serviciul de email marketing furnizat de