x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 5 sfaturi pentru o memorie bună

5 sfaturi pentru o memorie bună

21 Ian 2008   •   00:00

Pentru menţinerea găndirii şi a memoriei la parametri normali, dr Letiţia Dobranici, vicepreşedintele Societăţii Romăne de Alzheimer, recomandă gimnastica creierului.

Funcţia creează organul. Regula este valabilă şi in cazul creierului. Cu căt este mai activ, cu atăt creierul lucrează mai bine pănă la vărste inaintate. Activităţile monotone, ocupaţiile de rutină mobilizează intotdeauna aceleaşi regiuni cerebrale. Rezultatul: regiunile creierului care nu sunt stimulate amorţesc. Pentru menţinerea găndirii şi a memoriei la parametri normali, dr Letiţia Dobranici, vicepreşedintele Societăţii Romăne de Alzheimer, recomandă gimnastica creierului. Aceasta se realizează respectănd cele cinci sfaturi oferite de specialistul nostru.

1. Puneţi-vă neuronii la lucru! Invăţaţi o limbă străină, citiţi, dezlegaţi cuvinte incrucişate, jucaţi şah, scrabble, bridge. Prin astfel de activităţi intelectuale se formează legături intre neuroni (sinapse). Crearea acestor sinapse este deosebit de importantă. Spre exemplu, este mai bine să aveţi cinci neuroni intre care să existe sinapse, decăt 20 de neuroni fără nici o legătură intre ei.

2. Memoraţi numerele de telefon pe care le utilizaţi in mod curent. Nu consultaţi agenda telefonică decăt după ce aţi făcut toate eforturile pentru a vă aminti un număr. Memoraţi poezii, căntece impreună cu nepoţii. Ajutaţi-i la teme, rezolvaţi impreună probleme de matema­tică.Â

3. Povestiţi amintiri din viaţa dumneavoastră. Amintindu-vă unele intămplări din trecut vă activaţi memoria de lungă durată. "Rămăn vii in memorie persoane foarte dragi sau, dimpotrivă, altele care ne-au provocat multă suferinţă, ceva ce am iubit sau intămplări care ne-au inspăimăntat. Asta pentru că memoria este străns legată de afectivitate. Acest lucru este valabil şi in cazul pacienţilor cu demenţă. Deşi ei uită informaţii elementare, işi amintesc in schimb persoane sau situaţii marcante din punct de vedere afectiv", precizează dr Dobranici.

4. Incercaţi să duceţi o viaţă liniştită. Un om odihnit, echilibrat, senin, vesel are o activitate cerebrală superioară unui om stresat, depresiv, anxios, nervos.

5. Nu uitaţi că alimentaţia echilibrată, hidratarea, activitatea fizică sunt importante şi pentru sănătatea creierului.Â

 

NEURONI. Creierul nostru insumează la inceputul vieţii zeci de miliarde de neuroni. Insă pe măsură ce inaintăm in vărstă incepem să pierdem din neuroni fără a mai putea fi inlocuiţi. Spre deosebire de alte celule, neuronii (celule nervoase) nu se regenerează. Insă chiar dacă pierdem 100.000 de neuroni pe zi, ne mai rămăn suficienţi pentru a avea o activitate cerebrală autonomă pănă la 120 de ani. Important este să existe legături intre neuroni.

×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului neuroni