x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei 90% dintre infarcte pot fi evitate

90% dintre infarcte pot fi evitate

02 Oct 2004   •   00:00

Studiul numit "Inter-Heart" a ajuns la rezultate spectaculoase, autorii acestuia demonstrand ca noua atacuri de cord din 10 sunt previzibile si deci pot fi evitate. Studiul a fost efectuat pentru a evalua importanta factorilor de risc in bolile cardiovasculare si in aparitia infarctului miocardic.

RISCURI. Au fost studiati 15.000 de pacienti care au suferit un infarct, repartizati in 52 de tari de pe continente diferite. Fiind bazat pe chestionare despre modul de viata, obiceiurile alimentare ale pacientilor, tabagism, activitati socio-profesionale, tratamente, controale clinice (greutate, tensiune arteriala, frecventa cardiaca) si analize biologice (raportul dintre colesterolul bun si cel rau), studiul a permis identificarea a noua factori de risc in infarctul de inima: hipertensiunea arteriala, tabagismul, diabetul, obezitatea, stresul, consumul de alcool (cu exceptia consumului a doua sau trei pahare de vin pe saptamana, care mai mult protejeaza), aportul zilnic insuficient in legume si fructe, lipsa exercitiilor fizice, raportul anormal dintre colesterolul bun si rau. Cu alte cuvinte, 90% dintre infarctele de inima pot fi prevenite daca se tine cont de cei noua factori de risc enumerati. Pana la aparitia acestui studiu, aceasta proportie era estimata la 50%. Acesti noua factori de risc sunt foarte usor de identificat printr-o simpla consultatie la medic. Si nu uitati ca impactul lor este negativ indiferent de varsta sau sex. Oricine poate suferi un infarct daca nu elimina riscurile.

TABAGISMUL. Cei mai periculosi factori de risc din cauza carora se produc doua treimi dintre infarcte sunt colesterolul rau (dereglarea raportului dintre cele doua tipuri de colesterol) si tabagismul. Apropo de tutun, este important de subliniat ca riscurile apar chiar si la "micii fumatori": 2-5 tigari pe zi cresc riscul de infarct cu 40%. Intre 6 si 10 tigari fumate zilnic dubleaza riscurile. Sa nu mai vorbim de cei care fumeaza un pachet de tigari pe zi. Pentru ei riscurile se inmultesc cu patru. Fie ca este vorba de tigari light sau nu, cu sau fara filtru, de tigari sau pipa, riscurile cardiovasculare sunt aceleasi. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă