x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV

Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV

19 Mai 2020   •   10:51
Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV

Injecțiile cu Cabotegravir s-au dovedit eficiente pentru prevenirea infectărilor cu HIV, virus care provoacă SIDA, dacă sunt administrate la fiecate 8 săptămâni. Acestea sunt mai eficiente decât comprimatele zilnice din gama PrEP, care au revoluţionat deja prevenţia împotriva acestei boli, transmite AFP.

Specialiştii de la NIH au anunţat rezultatele preliminare ale unui amplu studiu clinic, lansat în urmă cu trei ani în şapte ţări, printre care SUA, Brazilia, Thailanda şi Africa de Sud. Testele au fost realizate pe bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale cu alţi bărbaţi şi pe femei transgender, cei mai mulţi dintre participanţi având vârste sub 30 de ani. Acestea sunt grupurile cele mai expuse în faţa riscului de infectare cu HIV. Un alt studiu realizat pe femei este în curs de desfăşurare.

Singurul medicament preventiv omologat, până în prezent, este comprimatul PrEP (Profilaxie Pre-Expunere), comercializat de Truvada şi Descovy în SUA. Persoanele care nu au contactat virusul HIV trebuie să ia zilnic medicamentul, iar riscul lor de infectare în urma unor raporturi sexuale neprotejate este redus cu 99%, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

Au fost monitorizate rezultatele pe un grup de circa 4.500 de persoane. 50% dintre acestea au primit o injecţie cu Cabotegravir la fiecare două luni(şi comprimate placebo de PrEP), iar cealaltă jumătate o injecţie placebo (şi comprimate reale de PrEP). Toţi participanţii au fost astfel trataţi printr-o metodă sau alta.
50 dintre participanţi au fost contaminaţi cu HIV în perioada de monitorizare, însă într-o manieră inegală: 12 în grupul cu Cabotegravir şi 38 în grupul Truvada.

Acest fapt se traduce printr-o eficacitate a injecţiei cu Cabotegravir mai mare cu 69% decât cea a medicamentului Cabotegravir, considerat deja un pilon al politicilor de prevenţie, mai ales în SUA, unde aproximativ 200.000 de persoane din categoriile de risc iau acest medicament, potrivit laboratorului Gilead.

"Suntem foarte mulţumiţi de rezultate, nu numai datorită eficacităţii ridicate a Cabotegravir, ci şi pentru că am demonstrat înalta sa eficienţă într-un studiu care reprezintă, într-o manieră adecvată, persoanele cele mai afectate de HIV: MSM (bărbaţi care au raporturi sexuale cu bărbaţi) de culoare din SUA, tineri MSM din lumea întreagă şi femei transgender", a declarat Kimberly Smith, director de cercetare şi dezvoltare în cadrul ViiV Healthcare, filială a grupului GSK. 

×
Subiecte în articol: hiv sida cabotegravir