Cercetătorii testează o pilulă contraceptivă orală care se ia o dată pe lună și despre care spun că le-ar oferi femeilor mai multe opțiuni și control asupra fertilității. Odată înghițită, pastila rămâne în stomac săptămâni întregi, eliberând lent hormoni care le ajută pe tinere să prevină o sarcină nedorită. Aceasta este special concepută să reziste la acizii din stomac, după cum relatează bbc.com.
O echipă de cercetători din SUA, finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates, a făcut până acum experimente doar pe porci și speră ca testele umane să înceapă în câțiva ani. Oamenii de știință consideră că lunarea unui singur comprimat pe lună ar ușura viața femeilor care vor să-și controleze nașterile dar sunt îngrijorață de faptul că acestea ar putea să
Cercetătorii spun că ar fi o opțiune bună pentru femeile care doresc să-și controleze nașterile dar sunt îngrijorate pentru că nu reușesc să-și amintească să-și ia doza zilnică.
Cât de eficientă este pilula ?
Contraceptivele orale sunt folosite astăzi de milioane de femei din întreaga lume. Acestea sunt eficiente în proporție de 99%, ceea ce înseamnă că mai puțin de o femeie dintr-o sută care le iau ar putea rămâne însărcinate. Dar studiile arată că aproape jumătate dintre femei uită să-și ia doza zilnică ori o iau într-un moment nepotrivit. Acest aspect scade eficiența pilulelor la 91%, adică 9 din o sută de femei ar putea rămâne însărcinate.
Sigur că există și alte metode contraceptive de lungă durată, precum injecțiile bi-lunare ori plastuii, care trebuie schimbați săptămânal, dar nu există un tratament care să fie utilizat o singură dată pe lună.
Cum funcționează pastila lunară ?
Prototipul este un sistem de administrare a medicamentelor în formă de stea, ambalat într-o capsulă dizolvabilă ușor de înghițit, nu mai mare decât o tabletă obișnuită cu ulei de pește. Odată ce ajunge la stomac, steaua se deschide ca o floare și eliberează constant hormoni. Steaua este prea mare pentru a ieși imediat din stomac și va rămâne acolo timp de mai multe săptămâni până se dizolvă complet.
„Studiile noastre sugerează că nu ar trebui să existe blogaje ori probleme de digerare a alimentelor. Luăm în serios buna funcționare a sistemului digestiv.” a spus dr. Giovanni Traverso, de la Harvard Medical School, care a dezvoltat prototipul împreună cu alți cercetători de la Massachusetts Institute of Technology.
Rezultatele studiului sunt publicate în revista Science of Translational Medicine. O companie biotehnologică numită Lyndra dezvoltă acum această pilulă contraceptivă stea. S-a început deja testarea acestui design în formă de stea la pacienți, urmărindu-se și experimentarea acestui tip de comprimat și pentru alte terapii, cum ar fi malaria.
Ce cred experții?
„Conceptul unei pilule contraceptive orale lunare este atractiv și are potențialul de a lărgi alegerea contraceptivelor. În teorie, o pilulă lunară poate fi mai eficientă decât contraceptivele orale curente, pe care femeile trebuie să le ia în fiecare zi. Cu toate acestea, dezvoltarea unui astfel de contraceptiv inovator este încă în primele etape. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cercetările în acest domeniu." este de părere Dr. Diana Mansour, de la Facultatea de Sănătate Sexuală și Reproductivă.