x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei ABC-ul fluorului se invata de mic

ABC-ul fluorului se invata de mic

15 Apr 2006   •   00:00

Fluorul este un mineral care se gaseste peste tot in jurul nostru, in cantitati foarte mici. El este foarte eficient in prevenirea cariei dentare. In unele zone geografice exista fluor in mod natural in apa, iar populatia de acolo nu are carii.

CUM ACTIONEAZA

Fluorul actioneaza prin mecanism carioprotector local si general. Mecanismul carioprotector general se realizeaza prin asimilarea lui in structura smaltului sub forma de fluorapatita. Noi toti avem bacterii in gura. Ele traiesc din resturile de alimente din gura, producand acizi. Acestia ataca dintii, carora le dizolva substanta dura minerala de la suprafata. Din fericire, saliva contine minerale care pot repara dintele cand caria incepe sa apara. Procesul de reparatie are nevoie de fluor, pentru a lucra eficient. Fluorul reduce agresiunea acizilor produsi de bacterii la nivelul smaltului, prin cresterea remineralizarii smaltului.

  • Necesita copilul meu fluor suplimentar?
  • In general, da. Se recomanda supliment de fluor pentru copiii care nu traiesc in zone in care acesta se gaseste in mod natural si la care riscul de a face carii este mare. Administrarea fluorului incepe in primul an de viata pana la varsta de 12-14 ani. Ca rezultat, frecventa cariei scade cu 50%, iar indicii de gravitate scad cu acelasi procent. Daca administrarea de fluor incepe dupa 10 ani, protectia este redusa la zero.

    Administrarea de tablete de fluor are avantajul unei dozari zilnice foarte exacte, la recomandarea medicului. Tabletele de fluor se administreaza zilnic, seara, dupa masa si dupa spalarea pe dinti, in priza unica, prin mestecare, nu prin inghitire. Odata inceputa administrarea, nu se recomanda intreruperea pana la 12 ani. Beneficiile administrarii: dinti puternici si sanatosi.

    PREA MULT FLUOR?

    Apare fluoroza sau smaltul patat. Pentru a evita o supradoza de fluor trebuie sa luati in consideratie mai multi factori: nivelul de fluor din apa de baut, din atmosfera, ingerat prin alimente sau lichide (sare cu fluor, ceai negru, alge, peste), pastele de dinti cu fluor, varsta copilului etc.

    Se recomanda:
    – la copiii sub 3 ani, folosirea pastelor de dinti putin fluorurate in cantitate foarte mica, o data pe zi sau chiar nefluorurate, suplimentarea pe cale generala fiind suficienta;
    – la copiii peste 3 ani se poate folosi pasta de dinti fluorurata de doua ori pe zi;
    – peste 7 ani, pasta de dinti cu un nivel de fluor mai mare ca la adult, fluorizari locale, profesionale cu geluri cu fluor sau prin clatiri cu solutii fluorurate la scoala sau acasa.
    ×
    Subiecte în articol: fluor