x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Acces limitat la vaccin

Acces limitat la vaccin

de Magda Marincovici    |    15 Iul 2009   •   00:00
Acces limitat la vaccin
Sursa foto: /stockxpertcom

Margaret Chan, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, semnalează că accesul la vaccinul contra gripei porcine va fi discriminatoriu: prioritate vor avea ţările dezvoltate în detrimentul locuitorilor din ţările sărace.



Capacităţile de producţie a vaccinului contra gripei sunt limitate şi, din păcate, insuficiente pentru cei aproximativ 6,8 miliarde de persoane, populaţia globului, care aproape în totalitate este expusă contaminării cu acest virus "total nou şi foarte contagios", precizează oficialul OMS. Astfel, mare parte din producţia de vaccinuri va merge către ţările prospere, "o dată în plus verificându-se avantajul conferit de bogăţie", spunea Margaret Chan. În sprijinul ţărilor sărace, Margare Chan a anunţat că există un acord cu două grupuri farmaceutice pentru o donaţie de aproximativ 250 de milioane de doze, valoroase, dar insuficiente.  

Vaccinul împotriva gripei porcine ar trebui să fie gata în septembrie-octombrie, potrivit doctorul Marie-Paul Kieny, director al serviciului OMS care răspunde de cercetare în domeniul vaccinurilor. OMS îşi menţine în continuare recomandările obişnuite privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

Laboratoarele care lucrează la fabricarea vaccinului vor fi capabile să producă "2,5 miliarde de doze în şase luni", dar probabil va fi necesar un an până la producerea "cantităţilor necesare", a estimat la începutul acestei luni Cuauhtemoc Ruiz, coordonatorul Organizaţiei Panamericane pentru Sănătate (OPS).

Pe de altă parte, virusul "nu poate fi oprit şi, deci, toate ţările vor avea nevoie de vaccin", a declarat doctorul Marie-Paul Kieny. Medicii, infirmierii şi personalul auxiliar de îngrijire trebuie să fie vaccinaţi cu prioritate "pentru a menţine în funcţiune sistemele de sănătate", care trebuie să poată continua să îngrijească bolnavii, a explicat Kiney.

Închis până luni, 20 iulie
"Secţia consulară a Ambasadei României la Nicosia a fost închisă temporar până luni, 20 iulie 2009, în urma îmbolnăvirii cu gripă AH1N1 (gripa porcină) a personalului consular şi diplomatic din cadrul misiunii. Măsura a fost decisă pentru a preveni contaminarea cetăţenilor care solicită servicii consulare şi pentru a permite tratarea angajaţilor care s-au îmbolnăvit. În prezent, toate cele şapte persoane aflate la post (personal diplomatic, administrativ şi membri de familie) se află sub tratament de specialitate şi sub supraveghere medicală în ambulatoriu.

Dintre acestea, cinci persoane, inclusiv ambasadorul României la Nicosia, Andreea Păstârnac, s-au îmbolnăvit cu virusul AH1N1, iar doi angajaţi primesc tratament profilactic", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă