Accidentele rutiere fac mai multe victime decat drogurile, arata un studiu publicat in Journal of the American Medical Association. Cei mai expusi riscurilor sunt tinerii.
STELUTA INDREI
EXPERIMENT. Cercetatorii de la Directia de Sanatate Publica din Montreal au urmarit 1.013 de tineri din ianuarie 1995 pana in septembrie 2000. Chestionarele au avut ca scop determinarea impactului pe care il are modul lor de viata (consum de droguri, conducerea periculoasa a automobilului etc.) asupra viitorului.
Rezultatele studiului sunt dramatice: 36 de tineri si-au pierdut viata pe timpul desfasurarii cercetarilor. Printre victime, 13 s-au sinucis, opt au sucombat din cauza unei supradoze de droguri, iar 15 au decedat din cauza accidentelor rutiere. Printre care s-au aflat si fete. "In America de Nord, un sfert dintre adolescentii care au o viata instabila sunt fete", precizeaza Elise Roy, coautor al studiului. "Accidentele rutiere reprezinta un factor de risc mult mai mare decat drogurile."
ROLUL PARINTILOR. Pentru prevenirea accidentelor rutiere, parintii au un rol esential. Ei trebuie sa incerce sa le vorbeasca tinerilor, sa le deschida ochii si sa-i faca sa inteleaga pericolele la care se expun. "In cazul adolescentilor este logic sa punem pe acelasi plan riscurile de traumatisme cauzate de masini, motociclete cu riscurile reprezentate de SIDA, tutun, dependenta de alcool si/sau droguri", afirma specialistii.
Citește pe Antena3.ro