x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărat sau fals

Adevărat sau fals

de Georgeta Licsandru    |    04 Noi 2007   •   00:00

Analizele de sănge pot depista prezenţa bacteriei Helicobacter pylori in organism? Adevărat.

Analizele de sănge pot depista prezenţa bacteriei Helicobacter pylori in organism? Adevărat. Analizele de sănge (aşa-numitul test al anticorpilor serici) depistează anticorpii serici impotriva lui Helicobacter pylori. Pentru diagnosticarea ulcerului este insă nevoie de endoscopie, pentru că este posibil ca bacteria Helicobacter să existe in organism, să apară la analizele de sănge, dar noi să nu fim bolnavi de ulcer.

Dieta prea bogată in fibre alimentare poate impiedica absorbţia analgezicelor? Adevărat. Fibrele alimentare se găsesc in special in fructe, legume, cereale integrale. Mai mult de 40 g de fibre pe zi afectează absorbţia unor medicamente, a unor grăsimi şi vitamine. Fiind nedigerabile, fibrele blochează asimilarea analgezicelor, vitaminelor, eliminăndu-le inainte de a-şi face efectul.

In procesul de prăjire a cartofilor este generată o substanţă cancerigenă şi neurotoxică? Adevărat. Este vorba despre acrilamidă, o substanţă care apare atunci cănd carbohidraţii intră in contact cu grăsimile incinse la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius.

Infecţia cu virusul herpesului tip 1 (bucal) este lipsită de riscuri majore? Fals. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, herpesul bucal ocupă al doilea loc in ceea ce priveşte mortalitatea prin infecţii virale. In acest context, herpesul bucal nu este depăşit decăt de gripă. Pe fondul imunităţii scăzute, herpesul poate evolua către meningoencefalită herpetică şi deces.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă