x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adevărat sau fals

Adevărat sau fals

de Georgeta Licsandru    |    25 Noi 2007   •   00:00

Hipertensiunea este boala vărstei a treia?

Fals. Hipertensiunea arterială apare deopotrivă la persoane de vărsta a treia, dar şi la persoane sub 30 de ani. La tineri insă, hipertensiunea este subdiagnosticată. Factorii care favorizează hipertensiunea inainte de vărsta de 30 de ani sunt alimentaţia dezechilibrată, sedentarismul şi stresul.

Â

Stomatita angulară (crăpăturile in colţurile gurii) apare pe fondul unei carenţe de vitamine?

Adevărat. Este vorba despre lipsa din dietă a vitaminelor B2, A şi E. Pe lăngă dieta bogată in aceste vitamine, crăpăturile care apar la colţurile gurii pot fi vindecate prin aplicarea unei soluţii uleioase de vitamina A, care se găseşte in farmacii.

Â

Gripa poate afecta sistemul cardiovascular?

Adevărat. Episoadele gripale severe, apărute pe fondul imunităţii scăzute, pot evolua către pneumonie, dar şi către probleme la nivelul sistemului cardiovascular (miocardită şi pericardită). Aceste complicaţii sunt intălnite mai ales la persoanele in vărstă.

Â

Gravidelor le este indicat laptele nepasteurizat?

Fals. Gravidelor nu le sunt recomandate laptele nepasteurizat şi brănzeturile din acest lapte. Aceste alimente pot fi contaminate cu Listeria, bacterie care provoacă febră, dureri musculare, greaţă, stări de vomă. La femeile insărcinate, alimentele contaminate cu Listeria pot cauza chiar avorturi spontane. Această bacterie se mai găseşte in alimentele care nu sunt bine preparate şi depozitate (peşte, carne, şuncă).

Â

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă