x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Adria Tutti frutti

Adria Tutti frutti

de Magda Marincovici    |    20 Noi 2006   •   00:00
Adria Tutti frutti

Apa demineralizata, portocalie, in-dulcita cu chimicale. Licoare arti-ficiala 100%. "A se consuma pe pro-pria raspundere" ar putea sta scris pe eticheta.

CE BEM, CE MANCAM
O apa chioara, portocalie, indulcita cu chimicale. Si un pumn de aditivi care formeaza un amestec dubios la gust, dar mai cu seama periculos pentru sanatate.

O eticheta lunga cat o zi de vara. Ingrediente: apa demineralizata. "Ceea ce inseamna ca a fost extrasa o parte din sarurile minerale, producatorul utilizand probabil rasini schimbatoare de ioni, cu scopul de a evita aparitia unor precipitate, care ar modifica aspectul comercial al produsului", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Specialistul spune ca: "Bautura mai contine zaharoza in cantitati reduse, suc de fructe 4%, toata substanta uscata a bauturii fiind de maximum 5 grade Brix (aproximativ 5 g substanta uscata la 100 ml de bautura). De aici deducem ca produsul nu are corp, ceea ce se vede si din valoarea calorica de 8 Kcal/35Kj, extrem de scazuta, inclusiv continutul in substanta uscata din fructe este redus. Aromele naturale adaugate sunt neidentificate.

SAPTE ADITIVI. Produsul contine: E 330 - acid citric, E 300 - vitamina C, E 160a - betacaroten, E 952 - ciclamat de sodiu, E 951 - aspartam, E 950 - acetsulfam-K, E 211 - benzoat de sodiu si dioxid de carbon. Profesorul Mencinicopschi avertizeaza ca acidul citric consumat frecvent poate ataca smaltul dentar microfisurat si, de asemenea, poate induce dezordini metabolice.

Despre vitamina C nu stim daca este artificiala sau naturala, aspect important, deoarece vitamina C naturala are o biodisponibilitate mult mai mare decat cea de sinteza. Betacarotenul este un colorant portocaliu artificial, de asemenea cu biodisponibilitate scazuta (biodisponibilitatea reprezinta insusirea alimentului de a putea fi utilizat de organism).

Ciclamatul de sodiu este un indulcitor artificial, fara calorii, dar contestat din punct de vedere al sigurantei alimentare, doza zilnica admisa fiind de 11 mg/kg corp. Aspartamul este un indulcitor si potentiator de gust artificial, extrem de sarac in calorii. El poate fi obtinut si din organisme modificate genetic, doza zilnica fiind de 40 mg/kg corp. Bolnavilor de fenilcetonurie le este interzis consumul de aspartam, precum si persoanelor alergice la fenilalanina. Acetsulfam-K este un indulcitor artificial si potentiator de aroma, fara calorii. Benzoatul de sodiu este un conservant artificial, doza zilnica admisa, 5 mg/kg corp, putand provoca alergii.

Produsul nu e recomandat copiilor, adolescentilor, persoanelor care fac efort fizic si intelectual, celor cu maladii cronice si metabolice, femeilor insarcinate si care alapteaza, varstnicilor. Inscrip-tionarea compozitionala si nutritionala pe eticheta este facuta cu caractere extrem de mici, comparativ cu logo-ul "E natural", afisat pe aceeasi eticheta extrem de vizibil, creand falsa impresie ca produsul este natural.

CONCLUZII
E-urile din aceasta bautura pot fi consumate si din alte alimente, depasindu-se dozele zilnice admise. Ceea ce inseamna pericol pentru sanatatea consumatorului. Fiind o bautura hipocalorica, practic aportul energetic e zero. In schimb ofera o multime de substante chimice de sinteza, unele dintre ele foarte periculoase, potentandu-si efectele, deoarece se gasesc impreuna in acest asa-zis produs alimentar, lipsit practic de nutrienti.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă