x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ai facut varicela, bibicule!

Ai facut varicela, bibicule!

25 Iun 2004   •   00:00

Pe culoarele spitalelor sau sectiilor de boli infectioase umbla o mica poezioara cu sambure de haz de necaz: "febra plus eruptie/eruptie plus vezicule/ai varicela, bibicule!".

Profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "M. Bals", spune ca s-au inmultit cazurile de varicela, iar adultul tanar face forme mai severe decat copiii. Varicela sau varsatul de vant are o perioada de incubatie de 14-21 de zile si de-abia dupa trecerea acestei perioade de la contactul cu un bolnav poti spune ca ai scapat. Bolnavul de varicela este element de contagiozitate pana ii cade ultima coaja de pe piele. Virusul varicelei face parte din categoria virusurilor herpetice. Daca ai contractat varicela in copilarie nu mai faci boala toata viata, dar virusul s-a cuibarit undeva in ganglioni si iti poate provoca zona zoster, boala care are la baza un virus din aceeasi clasa a virusurilor herpetice.

In varicela poti avea intr-o saptamana 2 pana la 3 episoade eruptive. Se face simtit un varf de febra, pe piele apare o zona rosie, ea se transforma intr-o serie de vezicule, se tulbura apoi lichidul din vezicule si se modifica in cruste. Dar peste 1-2 zile se instaleaza iarasi acest val eruptiv. Unii nu au eruptii evidente, dar daca ii cauti dupa ureche sau pe pielea cu par a capului descoperi veziculele si crustele. Leziunile dau mancarimi si, daca se scarpina, aceste leziuni se pot suprainfecta cu puroi, asa ca suferindul ramane cu semne, cu cicatrice pe piele. De aceea, mai ales copiilor li se pune pe vezicule alcool mentolat, ce aduce o senzatie de racorire, iar pentru a mentine aceasta racorire se tamponeaza apoi cu talc mentolat. Dupa 2 saptamani crustele se curata si a aparut vindecarea. Data fiind contagiozitatea mare, bolnavul trebuie sa stea acasa. Ne putem feri de varicela vaccinandu-ne cu vaccin ce trebuie cumparat din farmacii. La varicela banala, pe langa alcoolul si talcul mentolat, se mai fac tamponari cu tincturi, daca au fost atinse si mucoasele gurii. Impotriva febrei se recomanda paracetamol si antiinflamatoare nesteroidiene.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă varicela