x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vrei să stai departe de cabinetul stomatologic? 10 alimente pentru sănătatea dinţilor

Vrei să stai departe de cabinetul stomatologic? 10 alimente pentru sănătatea dinţilor

09 Ian 2013   •   22:44
Vrei să stai departe de cabinetul stomatologic? 10 alimente pentru sănătatea dinţilor

Foarte multa lume are o fobie fata de cabinetul stomatologic. Numai gandul la sunetul frezei din cabinetul stomatologic iti face pielea ca de gaina. Cu toate astea, trebuie sa-l frecventezi cel putin de doua ori pe an. Iar daca vrei ca freza sa stea cuminte pe masa de lucru din cabinetul stomatologului, iata cateva alimente care iti pastreaza sanatatea dintilor.

Lactatele te tin departe de cabinetul stomatologic
Produsele lactate precum iaurtul, kefirul, branza au foarte mult calciu si fosfor care ajuta la fortifierea smaltului dentar si la remineralizare. De asemenea, incurajeaza secretia de saliva ce are un efect de curatare. Saliva protejeaza dintii impotriva bacteriilor si echilibreaza nivelul PH-ului oral. Pentru cei cu intoleranta la lactoza, exista o varianta sanatoasa pentru dinti, imbogatita cu calciu, si anume laptele de soia.

Fibrele din telina iti protejeaza dintii de carii. Deci vei merge doar la control in cabinetul stomatologic
Telina este considerata un aliment abraziv pentru dinti mai ales datorita faptului ca are un continut ridicat de fibre. Astfel, poate proteja dintii si smaltul curatand suprafata dintilor. Consistenta ei fibroasa necesita mai multa mestecare ce incurajeaza la randul ei secretia de saliva, si deci reglarea PH-ului. Un alt avantaj este ca prin masticatie se asigura si masajul gingiilor ce le pastreaza sanatoase.

Capsunile au antioxidanti si vitamina C din plin care albesc dintii
Ambele sunt aspecte cheie in mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Capsunile asigura un efect natural de exfoliere datorita acidului malic continut, si ajuta la albirea dintilor inlaturand tartrul inestetic de pe smalt. Nu e nevoie sa insisti cu fructul masandu-l pe dinti, este suficient sa il mananci normal. Prea mult acid malic poate ataca smaltul. Pentru sanatatea ta, adauga capsuni la desert sau ca gustare intre mesele principale.

Stai departe de cabinetul stomatologic cu vitamina D
Studii in domeniu arata ca vitamina D este un nutrient esential in reglarea proteinelor ce compun smaltul dentar. Prin urmare, alimentele bogate in vitamina D precum uleiul de peste, pestele de apa dulce, galbenusurile de ou sunt foarte bune pentru intarirea smaltului. De exemplu sardinele la conserva sunt un super aliment, bogat in vitamina D si poti manca de asemenea si oasele lor pline de calciu si fosfor pentru intarirea propriilor oase.

Fosforul din proteinele animale iti face dintii sanatosi
Majoritatea proteinelor animale (mai ales carnea de pui si vita) contin fosfor, mineral important in sanatatea dentare. Si cand fosforul se aliaza cu vitamina D rezulta oase sanatoase si dinti frumosi. Tofu este o alternativa pentru cei care sunt vegetarieni, continand proteine, calciu si magneziu.

Semintele de susan, te fac sa nu vizitezi des cabinetul stomatologic
Ca si telina, semintele de susan ajuta dintii datorita efectului abraziv pe care il au asupra dintilor in procesul de masticatie. In plus, au un continut ridicat de calciu si este usor sa le integrezi in alimentatia ta saptamanala. Poti cumpara batoane cu susan si miere pentru a te indulci cand iei o pauza la birou.

Vitamina K protejeaza smaltul dentar
Vitamina K este esentiala pentru dezvoltarea osoasa si absorbtia mineralelor. Cand face pereche cu vitamina D, smaltul dentar va avea mai mult de castigat. Alimente bogate in vitamina K sunt legumele crucifere precum broccoli si conopida. Ele au in componenta si alti nutrienti meniti sa iti intareasca sistemul imunitar. Alte alimente alternative pentru aceasta vitamina sunt: galbenusurile de ou, branza tare, untul pasteurizat, cerealele fermentate, salamul natural.

Patrunjelul curata dintii de bacterii
Este folosit de decenii intregi pentru improspatarea respiratiei. Verdeata este cunoscuta pentru proprietatile ei antibacteriene. Data viitoare, in loc sa mesteci guma sau bomboane mentolate, incearca putin patrunjel. Iti va improspata garantat respiratia si iti va proteja dintii de efectele nocive ale zaharului.

Ceaiul verde tine departe placa bacteriana
Ceaiul contine antioxidanti importanti in sanatatea bucala si fluor ce protejeaza dintii impotriva cariilor. In mod special ceaiul verde contine polifenol, un antioxidant ce apara dintii de placa bacteriana. Si, ca bonus, iti improspateaza si respiratia. Vei avea un zambet frumos si increzator.

Apa te fereste de scaunul stomatologic
Cand bei apa, iti clatesti gura. Astfel se curata bacteriile si resturile alimentare dintre dinti care pot cauza un miros neplacut sau chiar carii. Pentru sanatatea ta dentara este recomandat sa iti clatesti gura cu apa dupa ce ai consumat alimente foarte acide precum lamaile, alcoolul sau cafeaua. Fiind bine hidratat, organismul tau se va putea apara mai bine impotriva bacteriilor sau altor boli ce iti ameninta gingiile si dintii(sursa: sfatulparintilor.ro).





×
Subiecte în articol: dinţi