O echipa de cercetatori australieni a ajuns la concluzia ca secretia de insulina, hormonul insarcinat cu introducerea glucozei (zaharul sangvin) in celule, scade atunci cand consumam alcool la sfarsitul mesei.
STELUTA INDREI
Efectul alcoolului asupra secretiei de insulina ar putea avea consecinte importante pentru metabolismul glucozei. De asemenea, secretia de insulina variaza in functie de hrana.
EFECTE. Numeroase studii au aratat deja ca alcoolul provoaca o hipoglicemie la persoanele diabetice care isi administreaza insulina. Pancreasul secreta insulina pentru ca zaharul, care ajunge in sange dupa digestie, sa patrunda in celulele organismului. Inaintea mesei, nivelul de insulina este in general scazut, pentru ca este mult mai putin zahar in sange.
GLUCOZA, SUB LIMITE. In studiul efectuat de specialistii australieni, opt persoane care nu sufera de diabet au luat masa, consumand aceleasi alimente. La sfarsit au baut trei pahare cu vin, ceea ce reprezinta circa 30 de grame de alcool pur. Cercetatorii au masurat nivelul zaharului in sange atat inainte de masa, cat si dupa aceea, apoi in timpul consumului de alcool si dupa ce au baut vinul. Rezultatele au aratat ca alcoolul, consumat mai mult de un pahar si jumatate, determina scaderea nivelului insulinei: cantitatea de insulina dupa servirea mesei este egala cu cea dinainte. Nivelul zaharului din sange este de asemenea scazut. In plus, la anumite persoane nivelul zaharului din sange scade mult sub limita normala, precizeaza autorii studiului.
Citește pe Antena3.ro