Vara este insotita de alergii specifice: febra de fan sau alergia la plante cu spice, alergia la veninul albinelor sau viespilor, alergia la soare, reactiile fotoalergice produse de medicamente sau cosmetice, alergia la tatuaje. Aflati in continuare cum se manifesta aceste alergii si ce puteti face pentru a le preveni.
Alergia la graminee (plante cu spice: cereale, ierburi inalte, lucerna etc.), asa-numita febra de fan, debuteaza in perioada polenizarii acestor plante. Particulele invizibile de polen sunt raspandite de vant, declansand reactii alergice in cazul persoanelor sensibile. Potrivit profesorului doctor Ioan-Bradu Iamandescu de la Centrul Medical Gral, pot aparea doua categorii de reactii alergice la polen: cele mai frecvente sunt simptomele respiratorii si mai rar apar reactii cutanate. Simptomele respiratorii sunt dominate de rinita: secretii nazale apoase, stranuturi repetate (in salve). In cazul inflamatiei severe a mucoasei nazale apar: obstructia nazala (pacientul se plange ca are nasul infundat) si tusea uscata. Din tabloul manifestarilor alergice face parte si pruritul nazal (mancarimi, furnicaturi), senzatie care difuzeaza in faringe, pacientul acuzand asa-numita "mancarime in gat". Foarte frecvent simptomele respiratorii sunt asociate cu lacrimare, senzatie de mancarime la nivelul ochilor, umflarea pleoapelor.
Persoanele alergice la polenul gramineelor sunt sfatuite de profesorul doctor Iamandescu sa limiteze expunerea la polen prin respectarea urmatoarelor masuri:
● inchideti ferestrele intre orele 4:00 si 16:00 si deschideti-le in timpul noptii,
● nu aerisiti locuintele cand bate vantul,
● nu puneti in dormitoare hainele cu care ati fost imbracati afara,
● echipati-va automobilul cu filtre de polen, deplasati-va cu geamurile inchise si rulati cu viteza redusa pentru a impiedica patrunderea polenului in masina.
Intepaturile de albine si viespi
Intepatura albinei este diferita de cea a viespii. Albina utilizeaza acul doar pentru a se apara, de aceea de multe ori acesta ramane in pielea victimei, pe cand viespea ataca si poate intepa cu acul de mai multe ori. Acul albinei trebuie scos cu atentie, pentru a nu elibera o cantitate suplimentara de venin (glanda cu venin ramane deseori fixata de acul ramas in piele). Apoi zona respectiva se spala cu apa si sapun, se aplica un dezinfectant local si un cub de gheata sau o compresa rece.
In mod obisnuit, intepatura de albina sau viespe se soldeaza cu o reactie locala imediata: o zona umflata si inrosita, cu diametrul de 1-2 cm, senzatie de durere sau usturime, urmata de mancarime (prurit). Aceste simptome dispar de obicei dupa una sau doua zile. Persoanele alergice pot dezvolta reactii locale imediate, de intensitate medie, cu eruptie si urticarie intinsa. In cazurile grave apar ameteli, varsaturi sau soc anafilactic, manifestat prin umflarea buzelor si gatului, respiratie dificila, puls accelerat, transpiratii reci, paloare, hipotensiune arteriala, lipotimie, uneori cu amenintarea vietii. In cazul unei persoane intepate care este cunoscuta ca fiind alergica la veninul albinelor sau viespilor sau care a suferit multiple intepaturi ori daca acestea sunt in zone sensibile (gura, nas, fata), se impune prezentarea de urgenta la camera de garda a celui mai apropiat spital.
Persoanele alergice la veninul insectelor trebuie sa poarte in permanenta asupra lor o trusa antialergica, prescrisa de medic si disponibila in farmacii. De asemenea, alergicii pot urma un tratament de desensibilizare la veninul albinelor sau viespilor.
Reactii fotoalergice
O persoana din zece se poate confrunta vara cu o alergie usturatoare. Reactiile fotoalergice provocate si agravate de soare apar pe zonele expuse sub forma unor pete mari inrosite, asemanatoare arsurilor solare, pe suprafata carora isi fac aparitia basicute insotite de mancarimi. Alergia la soare este mai frecventa in randul femeilor (raportul fiind de noua cazuri la femei contra unui caz la barbati) cu varste intre 15 si 35 de ani. Potrivit medicului dermatolog Carmen-Madeleine Curea de la Spitalul Clinic Colentina, reactii fotoalergice locale pot aparea atat la persoane care au pielea sensibila, dar si la cele cu piele normala care se afla sub tratament cu unele medicamente fototoxice: tetracicline, antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive, somnifere, anticonceptionale, diuretice, antifungice s.a. Reactiile cutanate sunt asemanatoare arsurilor solare, urmate de eruptie, urticarie. In final, pe zonele respective raman pete pigmentare brun-roscate sau vinetii. Pentru a va feri de aceste reactii, cititi prospectul medicamentelor pe care le luati sau intrebati medicul, iar daca acestea ca efecte secundare reactiile fotoalergice, nu va expuneti la soare in perioada tratamentului. Reactii fotoalergice pot aparea si din cauza unor produse cosmetice sau parfumuri. Conservantii, uleiurile esentiale, excipientii din cosmetice si parfumuri, contact cu lumina soarelui, duc la aparitia unor pete maronii pe zonele expuse (gat, fata, brate).
Tatuajele cu henna
Vara aceasta te tenteaza un tatuaj temporar? Gandeste-te mai intai la riscuri. Tatuajele temporare sunt facute cu henna, cerneala neagra care se estompeaza in cateva saptamani, dar care este obtinuta dintr-o concentratie mare de coloranti. Acesti coloranti sunt responsabili de aparitia unor reactii alergice grave. Cea mai periculoasa este o substanta numita para-fenilen-diamina, care se gaseste de asemenea in farduri de culoare inchisa, mascara, creioane dermatograf, vopsea de par. Simptomele alergiei provocate de henna apar dupa cateva zile de la contactul cu colorantul respectiv: roseata, mancarimi, pustule. Reactiile se pot limita la zona tatuajului, la zona inconjuratoare sau eruptia se poate raspandi pe tot corpul. In aceste cazuri este necesara prezentarea la medicul dermatolog pentru instituirea tratamentului.