x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alimentatia echilibreaza imunitatea

Alimentatia echilibreaza imunitatea

19 Mar 2004   •   00:00

Nutritia determina in mare parte raspunsurile de aparare (imune) ale organismului.

Corpul uman este format din aproximativ 75 de trilioane de celule. Dintre acestea 24 de trilioane din celule sunt reprezentate de celulele sangelui, iar dintre acestea un numar de aproximativ 500 de bilioane de celule din sange se reinnoiesc zilnic, iar dintre acestea un numar de aproximativ 350 de bilioane de celule au rol in imunitate, adica in procesul de aparare a organismului.

SCADERE. In procesul de malnutritie, cand avem un aport scazut proteic, exista si o modificare a imunitatii, o scadere a puterii de aparare a organismului. Organismul se apara printr-un proces de aparare asa-zis nonspecific, care cuprinde: mucoasele, pielea, mucusul, unii factori humorali. Aceasta reprezinta o aparare naturala si nu este influentata de un eventual contact cu un germen infectios, de exemplu. Ea reprezinta apararea organismului de prima linie. A doua posibilitate de aparare a organismului este asa-numita aparare specifica de antigen, ce cuprinde anumite celule din organism si productia de anticorpi si acest tip de aparare a organismului corpului uman este dobandit in urma unei expuneri anterioare la diversi factori, de exemplu la diverse microorganisme.

OLIGOELEMENTE.Dintre oligoelemente, se stie ca zincul, seleniul, fierul, cuprul, dintre vitamine: vitamina A, C, vitamina E, B6, acidul folic, au influenta importanta asupra raspunsului imun. Totusi, exista si pericolul administrarii in exces de microelemente, caci si excesul lor pe langa multe alte manifestari poate duce la o scadere a raspunsului imun al organismului. Pe de alta parte, si o nutritie excesiva, ce duce la obezitate, va scadea imunitatea organismului. O dieta hipercalorica poate duce la o inactivare a actiunii insulinei si la o rezistenta crescuta la insulina (hormon secretat de pancreas) cu riscul de aparitie a diabetului zaharat. De asemenea duce la o imbatranire a celulelor, la o crestere a productiei de radicali de oxigen si la scaderea activitatii imune a celulelor.

De asemenea, nu numai cantitatea, dar si calitatea substantelor nutritive pot modifica raspunsul imun. Astfel, lipsa unor aminoacizi cum ar fi arginina, glutamina si cisteina duc la scaderea raspunsului celular imun optim.

Calitatea proteinelor alimentare este in parte determinata de prezenta unor aminoacizi, care biochimic nu sunt esentiali, dar sunt imunomodulatori, cum sunt arginina, glutamina, cisteina.

In concluzie, substantele nutritive au rol important in procesul de a mentine un echilibru in privinta sistemului imun, de aparare a organismului.
DR RODICA TEODORA STRACHINARU
Medic primar specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "Prof. N. Paulescu"

×