Riscul cancerului de prostata ar putea scadea printr-o alimentatie rationala. La ora actuala, cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de neoplasm la barbatii peste 55 de ani.
MAGDA MARINCOVICI
Secretul prevenirii cancerului de prostata poate fi chiar in farfurie, adica in alimentatia zilnica. Astfel, grasimile de origine animala pot contribui la declansarea cancerului de prostata. Medicul primar urolog Nicolae Calomfirescu, sef de sectie la Spitalul Militar âProf. Dimitrie Gerota", este de parere ca âalimentatia bogata in grasimi saturate poate favoriza aceasta forma de cancer".
PESTE GRAS. Barbatii care nu mananca peste sunt de aproape trei ori mai expusi cancerului de prostata. Este concluzia unui studiu realizat in Suedia, aparut in revista medicala The Lancet. Autorii studiului par sa fie convinsi ca salvarea barbatilor se afla in mare. Deoarece ei recomanda barbatilor in special peste gras: macrou, sardine, somon, ton... Studiul a fost efectuat pe aproximativ 6.300 de suedezi timp de 30 de ani. Dupa ce au inventariat obiceiurile alimentare si de igiena de viata ale barbatilor inclusi in ancheta, autorii studiului au tras cateva concluzii.
Un consum moderat de peste gras - de 2-3 ori pe saptamana - ar putea proteja impotriva acestei forme de cancer. Explicatia consta in prezenta acizilor grasi in compozitia carnii de peste care au proprietati antiinflamatorii si antitumorale.
LEGUME. Betacarotenul din morcovi, varza, conopida, broccoli, licopenul din rosii, struguri, pepene verde, dar si din crustacee sunt elemente protectoare impotriva acestei boli.
VITAMINE. Un grad inalt de protectie este asigurat si de vitaminele E, D si de seleniu, elemente ce pot fi dobandite din legume si fructe, dar mai ales din suplimente nutritive. De asemenea, numeroase studii indica beneficiile importante pe care le reprezinta soia in prevenirea si incetinirea procesului de dezvoltare a tumorii.
Citește pe Antena3.ro