x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alzheimer: GPS în pantofi

Alzheimer: GPS în pantofi

de Steluta Indrei    |    11 Ian 2012   •   21:00

O companie americana a creat pantofi echipati cu GPS, destinati persoanelor suferind de Al­zheimer. 'Acesti pantofi pot sal­va vieti', sustine Andrew Carle de la Universitatea din Virginia, care a dezvoltat impreuna cu societatea GTX Group primul sistem de localizare a bolnavilor de Al­zhei­mer. Dispozitivul, integrat in talpa unui pantof, permite supravegherea pacientilor la distanta.

Din cauza tulburarilor de memorie si dezorientarii specifice bolii Alzheimer, multi dintre pacienti se pot rataci, motiv pentru care sunt izolati la domiciliu. Noul dispozitiv GPS, pe care poate fi setat un anumit traseu, ii ajuta sa se orienteze in spatiu. Cand pacientul greseste drumul, GPS-ul declan­sea­za alarma. In plus, acesta poate fi reperat oriunde s-ar afla. Potri­vit Orga­ni­zatiei Mondiale a Sa­na­tatii, in ultimele decenii se inre­gis­­treaza o crestere alarmanta a frec­ventei maladiei Alzheimer.

Aceasta afectiune neurodegenera­ti­va are un impact severe asupra pa­cientului, dar si a familiei acestuia. Este motivul pentru care se in­cearca pe de o parte noii terapii care sa tina sub control declinul pro­vocat de boala, dar si ajuto­rarea persoanelor din jurul pacientului pentru a reusi sa fie de ajutor acestuia. Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei ce apare la persoanele in varsta. Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si de a efectua activitatile zilnice.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei