x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Alzheimer poate afecta pe oricine

Alzheimer poate afecta pe oricine

21 Sep 2004   •   00:00

Pe un bulevard trec sute si sute de persoane. Nu se stie care dintre ele vor face boala Alzheimer. O boala misterioasa, care progreseaza lent si nu se lasa pana nu depersonalizeaza complet. Din pacate, acesti bolnavi sunt subdiagnosticati si stigmatizati.

MAGDA MARINCOVICI

Boala Alzheimer (BA) este atat de severa si atat de complexa incat conduce la pierderea autonomiei bolnavului. Astfel, imediat langa bolnavul de BA trebuie sa se afle un membru al familie care il ingrijeste. Acest membru de familie intra intr-o traiectorie de viata deosebita, speciala, dupa aflarea diagnosticului. In aceste conditii, Societatea Romana Alzheimer urmareste diagnosticarea precoce, crearea unei retele speciale de ingrijire si pregatire a unor persoane in acest gen de ingrijiri. SRA se adreseaza in acest sens autoritatilor pentru initierea de programe care sa sustina persoanele cu dementa.

Conf. dr. Catalina Tudose, presedinta SRA, precizeaza ca este foarte importanta diagnosticarea precoce, deoarece "in acest stadiu, persoana respectiva poate fi in activitate, cu tulburari minore, tratamentul si ingrijirea adecvate reusind sa incetineasca mult evolutia bolii".

FACTORI DE RISC. Varsta reprezinta un factor de risc pentru BA, "fara ca acest lucru sa insemne ca imbatranirea se asociaza intotdeauna cu BA", spune dr. Catalina Tudose. Altii factori de risc sunt: antecedente in familie, sindromul Down, boala Parkinson, traumatisme craniene repetate, hipotiroidism, bolile vasculare, diabet, obezitate etc.

BA este o tulburare neurovegetativa cronica, progresiva care duce in final la disparitia persoanei. Ea prezinta etape evolutive generale, dar si multe particularitati individuale. Una dintre caile de facilitare a unui diagnostic precoce este ca persoanele din jur sa aiba cunostinte despre aceasta boala si sa intervina rapid. Tulburarile de memorie sunt esentiale, dar si tulburari cognitive, noncognitive (de comportamente) etc. sunt determinante in fixarea diagnosticului. Bolnavul prezinta incapacitate de a invata lucruri noi, e mai lent in gandire, uita evenimente recente, are dificultati de limbaj, modificari de comportament (de somn, de plecare de acasa), apatie, inconstienta, tulburari de mers, crize convulsive, mutism. "De obicei, ce s-a intamplat in urma este foarte bine fixat si daca este si o persoana instruita gaseste solutii sa nu intre in situatii delicate provocate de uitare, dar cei apropiati pot depista modificarile", spune conf. dr. Catalina Tudose.

STATISTICI. BA reprezinta aproximativ 60%-70% din totalul tipurilor de dementa, are o evolutie severa si presupune o retea de ingrijire complexa. Se estimeaza ca, la ora actuala, in lume sunt 18 milioane de persoane afectate de BA, pentru ca in 2025 numarul lor sa creasca la 34 de milioane. In SUA sunt 4 milioane de bolnavi. Se estimeaza ca in tarile in curs de dezvoltare fenomenul de imbatranire va fi mai accentuat in urmatorii ani si va spori numarul persoanelor cu BA. In functie de cheltuieli, BA se plaseaza dupa bolile cardiovasculare si cancer. Studiile epidemiologice avertizeaza ca in 2025 numarul persoanelor cu BA se va dubla. "In general, prevalenta si incidenta BA la noi este asemanatoare cu cea din alte tari: intre 5,6% si 6,3% din populatia in varsta de 60-65 de ani. Pentru scurt timp, in tarile in curs de dezvoltare prevalenta e mai mica, respectiv de 4,5%, dar se mentine caracteristica dublarii din cinci in cinci ani. In Romania nu sunt studii epidemiologice care sa precizeze numarul persoanelor afectate de BA. De asemenea, nu avem de ingrijit un contigent important de persoane intre 80 si 85 de ani cu aceasta maladie, pentru ca durata de viata este mai scazuta.

APEL CATRE AUTORITATI

In Romania, la ora actuala bolnavii cu Alzheimer au la dispozitie doar Centrul memoriei din cadrul Spitalului "Al. Obregia" din Bucuresti si un centru la Timisoara. SRA incearca deschiderea unui nou Centru al Memoriei la Policlinica Titan, desigur, daca va avea si suportul primariei. A mai existat un centru in Sectorul 5, dar a fost desfiintat in mod ciudat chiar de primarie. La Centrul Memoriei de la Spitalul "Al Obregia" - infiintat in anul 2000 - sunt patru psihiatri, doi psihologi, un neurolog, care au depistat 2.000 de persoane cu BA, majoritatea din Bucuresti. Potrivit SRA, centre ale memoriei ar trebui infiintate in toate sectoarele si in toate judetele cu sprijinul autoritatilor sanitare si guvernamentale.

DRAMATISM

"Adesea, familia e depasita pentru ca bolnavul este ca un un copil sub un an. Sau bolnavul nu are familie. Dar sunt situatii dramatice cand membrul familiei este mult mai in varsta sau la fel de neputincios din cauza unei pareze, diabet etc. Atunci e nevoie de un ingrijitor permanent pentru nevoile zilnice. Este necesara o retea de servicii, centre de zi, de memorie, de internare temporara, de consiliere", semnaleaza medicul psihiatru de la Centrul Memoriei, Letitia Dobranici. Exista centre private, dar costurile sunt foarte mari.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă