x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Antibioticele nu te scapa de raceala

Antibioticele nu te scapa de raceala

05 Ian 2005   •   00:00

Antibioticele sunt in topul medicamentelor celor mai utilizate. Uneori, ele sunt inghitite fara sfatul medicului si fara nici o legatura cu suferinta pe care o avem. De aceea, uneori, antibioticele pot face mai mult rau decat bine.

MAGDA MARINCOVICI

ATENTIE! Raceala este provocata de virusi asupra carora antibioticele n-au efect
In perioada sezonului rece creste consumul de antibiotice, deoarece foarte multi cred ca racelile dispar cu acest gen de medicamente. Este un obicei gresit, care poate duce la complicatii nedorite.

Antibioticele sunt folosite pentru a lupta contra infectiilor bacteriene, si nu contra virusurilor. In prezent, exista un numar foarte mare de antibiotice cu mod de actiune diferit. Unele actioneaza asupra membranei bacteriilor, reusind astfel sa le distruga. Alte antibiotice blocheaza dezvoltarea si supravietuirea bacteriilor. Acestea intervin direct la nivelul ADN-ului, impiedicand divizarea si inmultirea bacteriilor.

Antibioticele in general, dar mai ales penicilinele si cefalosporinele, provoaca uneori reactii alergice grave, uneori fatale.

EFECTE. Administrate pe cale orala, antibioticele folosite in tratamente prelungite pot genera efecte digestive nedorite, cum ar fi diareele. Trebuie sa stim ca in intestinul nostru exista un mare numar de bacterii non-patogene. Aceste bacterii intestinale nu provoaca boli, dimpotriva, ele ajuta in procesul digestiei. Bacteriile non-patogene formeaza flora intestinala, ce faciliteaza procesarea alimentelor si asimilarea acestora de catre organism. Or, obiceiul de a inghiti frecvent antibiotice nu face decat sa distruga bacterii "bune" si sa deregleze digestia.

SFATUL MEDICULUI. Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel ne avertizeaza ca antibioticele vor fi luate respectand strict sfatul medicului, respectiv doza si durata tratamentului. "A opri tratamentul cu antibiotice este la fel de periculos ca si inghititul acestora fara consultarea medicului. Exista tendinta de a intrerupe tratamentul imediat dupa primele semne de ameliorare a infectiei. Este foarte important ca tratamentul sa fie dus pana la capat, deoarece exista riscul aparitiei de bacterii rezistente la antibiotice, in aceste conditii inregistrandu-se adesea agravari ale bolii." De regula, rezistenta la antibiotice presupune prescrierea unor noi tratamente mai complicate si mai costisitoare.

GRESELI CURENTE
Antibioticele, ca de altfel orice medicament, sunt eficiente numai daca sunt indicate pentru boala de care suferim. De exemplu, infectiile virale nu sunt sensibile la antibiotice. Conf. dr. Streinu Cercel ne atrage atentia ca este gresit sa luam antibiotice in caz de raceli, rinofaringite, deoarece aceste afectiuni de sezon sunt in majoritatea lor virale. De asemenea, este gresit sa luam antibiotice dupa capul nostru, fara a sti daca este recomandat infectiei de care suferim. In aceste situatii, trebuie consultat urgent medicul, deoarece exista riscul agravarii infectiei.

×